FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: prosvjed Franjevačkog svjetovnog reda protiv Družbe Adrije

RIJEKA,15. prosinca 2004.(Hina) - Nekoliko desetaka pripadnikaFranjevačkog svjetovnog reda Majke Božje Trsatske i trsatskeFranjevačke mladeži danas je mirnim prosvjedom na Trgu RepublikeHrvatske u središtu Rijeke iskazalo protivljenje ostvarenju projektaDružba Adria.
RIJEKA,15. prosinca 2004.(Hina) - Nekoliko desetaka pripadnika Franjevačkog svjetovnog reda Majke Božje Trsatske i trsatske Franjevačke mladeži danas je mirnim prosvjedom na Trgu Republike Hrvatske u središtu Rijeke iskazalo protivljenje ostvarenju projekta Družba Adria.

Prosvjednici su nosili transparente s natpisima "Sačuvajmo more", "Za čisti Jadran", "NE za Družbu Adriju".

Tijekom i nakon prosvjeda građani su potpisivali peticiju protiv projekta koju će franjevci uputiti mjerodavnim državnim tijelima.

Franjevački svjetovni red i Franjevačka mladež traže objavljivanje cijele Studije o utjecaju projekta Družba Adria na okoliš te da se javna rasprava o studiji produlji na 60 dana. Smatraju da je potrebno uzeti u obzir i mišljenja susjednih država o projektu, a u Hrvatskoj provesti referendum o njegovu ostvarenju.

"Jadransko more je neprocjenjiv izvor prirodnih bogatstava Hrvatske, a ostvarenje projekta Družba Adria smatrat ćemo iskazivanjem dubokog prezira prema stvorenom i Stvoritelju", istaknuto je u letcima koje je tiskao Franjevački svjetovni red.

U letku se navodi da je projekt Družba Adria ekološki neprihvatljiv i gospodarski neisplativ.

Projektom Družba Adria predviđa se dopremanje nafte s ruskih naftnih polja naftovodom kroz nekoliko zemalja do omišaljske luke. U Omišlju bi se nafta prekrcavala u tankere i odvozila do kupaca. Projekt bi povećao iskorištenost postojećeg hrvatskog naftovoda, a promet tankera u Kvarnerskom zaljevu bio bi višestruko povećan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙