FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki trgovinski manjak dosegnuo rekordnih 55,5 milijardi dolara

WASHINGTON, 15. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Manjak u američkojvanjskotrgovinskoj razmjeni neočekivano je u listopadu naglo porastaona rekordnih 55,5 milijardi dolara u kontekstu ogromnog rasta uvoza,posebno iz Kine, i eksplozije cijena nafte.
WASHINGTON, 15. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Manjak u američkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni neočekivano je u listopadu naglo porastao na rekordnih 55,5 milijardi dolara u kontekstu ogromnog rasta uvoza, posebno iz Kine, i eksplozije cijena nafte.

Manjak u trgovinskoj razmjeni povećan je od rujna ove godine kada je dosegnuo 50,9 milijardi dolara. Analitičari na Wall Streetu prognozirali su da će njegova razina u listopadu iznositi oko 53 milijarde dolara.

U prvih 10 mjeseci 2004. deficit u američkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni dosegnuo je 500,5 milijardi dolara, i već je premašio deficit za cijelu prošlu godinu, objavilo je američko ministarstvo trgovine.

Samo u listopadu ove godine uvoz roba i usluga porastao je za 3,4 posto na rekordnih 153,5 milijardi dolara zahvaljujući potrošačima koji su naveliko kupovali stranu robu, koristeći se izuzetno niskim kamatnim stopama. Istodobno, izvoz je porastao 0,6 posto, na rekordnih 98,1 milijardu dolara.

Tako je američki deficit u trgovini s Kinom u listopadu porastao na rekordnih 16,8 milijardi dolara, što je 30 posto ukupnog deficita. U trgovini s Europskom unijom američki je manjak porastao za 21,6 posto na 9,3 milijarde dolara, dok je deficit u trgovini s Japanom smanjen za 3,9 posto, na 5,9 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙