FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat i Izrael jačaju gospodarske veze

KAIRO, 14. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Egipat i Izrael potpisali su uutorak u Kairu sporazum o industrijskom i trgovinskom partnerstvu, ariječ je o prvom takvom sveobuhvatnom gospodarskom sporazumu odzaključenja mira između dvije zemlje prije 25 godina.
KAIRO, 14. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Egipat i Izrael potpisali su u utorak u Kairu sporazum o industrijskom i trgovinskom partnerstvu, a riječ je o prvom takvom sveobuhvatnom gospodarskom sporazumu od zaključenja mira između dvije zemlje prije 25 godina.

Sporazum su potpisali izraelski ministar trgovine i industrije Ehud Olmert i njegov egipatski kolega Mohammed Rashid, u prisustvu egipatskog premijera Ahmeda Nazifa i američkog predstavnika za trgovinu Roberta Zoellicka.

Taj će nam sporazum "omogućiti sklapanje ugovora o slobodnoj razmjeni sa SAD-om", izjavio je Rashid.

Sporazumom se utvrđuju industrijske zone između Izraela i Egipta, te se za egipatske proizvode napravljene u tim zonama osigurava otvaranje američkog tržišta.

Trebale bi se oformiti tri industrijske zone: jedna u predgrađu Kaira, koja bi uključila dva nova grada, jedna u Aleksandriji, te jedna u Port Saidu. Moći će se proširiti na druga industrijska mjesta u roku od godinu dana.

Sporazum bi trebao povećati izraelsko-egipatsku trgovinsku razmjenu sa 44 na 77 milijuna dolara godišnje, kazao je predsjednik Udruge izraelskih industrijalaca Oded Tirah.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙