FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Samo jedan vrtić radi do 21 sat

ZAGREB, 14. prosinca 2004. (Hina) - Premda zakon dječjim vrtićimadopušta rad u dvije smjene, od 84 zagrebačka vrtića samo trešnjevačka"Bajka" ima poslijepodnevnu smjenu do 21 sat.
ZAGREB, 14. prosinca 2004. (Hina) - Premda zakon dječjim vrtićima dopušta rad u dvije smjene, od 84 zagrebačka vrtića samo trešnjevačka "Bajka" ima poslijepodnevnu smjenu do 21 sat.

Pomoćnica pročelnika zagrebačkoga Gradskog ureda za obrazovanje i šport Božica Šimleša izjavila je kako u Zagrebu za smjenski rad vrtića nisu zainteresirani roditelji. Po njezinim riječima, zakonski okvir za takav oblik rada postoji od 1997., a ravnatelji i odgojitelji trebali bi upoznati roditelje s tom mogućnosti.

Osječki vrtići zbog malog broja djece i velike nezaposlenosti, imaju fleksibilan program i rade od 6 do 22 sata gdje za to ima potrebe, izjavila je načelnica Odjela za predškolski odgoj Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Marija Ivanković.

Smjenske programe u vrtićima imaju Rijeka, Pula, Zadar. U Splitu čak 25 privatnih vrtića radi do 22 sata.

Zagrebački vrtići, po riječima Božice Šimleše, rade od 6 do 16 sati, a do 17 sati organizirana su dežurstva.

Ravnateljica zagrebačkoga Dječjeg vrtića "Bajka" Vesna Hrvoj rekla je kako taj vrtić provodi smjenski program od 1983. Posljednjih desetak godina redovito se u godini popunjavaju dvije grupe, i to jedna jasličkoga uzrasta, a druga vrtićke dobi.

"Zbog velikog interesa roditelja za taj program, događa se da dio mališana ostane neupisan jer nema dovoljno mjesta", istaknula je Vesna Hrvoj.

Po njezinim riječima, zbog toga što nema smjenskih vrtića u Zagrebu, trešnjevačku "Bajku" pohađaju i mališani iz drugih dijelova grada.

Smjenski rad u tom vrtiću organiziran je tako da djeca jedan tjedan pohađaju vrtić u poslijepodnevnoj smjeni od 11 do 21 sat, a drugi tjedan u prijepodnevnoj smjeni od 7,30 do 16 sati.

Prilikom upisa u vrtić, roditelji svoje radne smjene prilagođavaju smjenskom radu vrtića, i uvijek se pronađe zadovoljavajuće rješenje, istaknula je Vesna Hrvoj.

Poslijepodnevni odgojni program ne razlikuje se od odgojno-obrazovnih programa jutarnjih smjena, a mališani koji ostaju do kasno navečer dobivaju i do pet obroka, dodala je.

Marija Ivanković ističe da bi se u vrtićima - ako se može složiti skupina od 15 polaznika - trebao organizirati smjenski rad. U praksi je ta zakonska mogućnost ponekad teže provediva zbog ograničeg kapaciteta nekih vrtića, a Ministarstvo je predložilo da u Dubravi pet privatnih vrtića roditeljima ponudi smjenski boravak djece, dodala je.

Napomenula je kako je važno da djeca u vrtićkoj ustanovi ne borave dulje od deset sati na dan jer bi se mogla otuđiti od roditelja.

(Hina) xkt ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙