FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra peta godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) - Peta godišnjica smrti dr. FranjeTuđmana, prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja samostalnehrvatske države, navršava se sutra, 10. prosinca.
ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) - Peta godišnjica smrti dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja samostalne hrvatske države, navršava se sutra, 10. prosinca.

Podijeljene ocjene o njegovoj političkoj ulozi u posljednjem desetljeću 20. stoljeća, započete za Tuđmanova života nisu prestale ni u godinama nakon njegove smrti.

Kritičari mu spočitavaju autoritarnost, premalo sluha za političke oponente, unatoč oslobađanju okupiranih dijelova Hrvatske, za loše planiranje i vođenje vojno-redarstvenih oslobodilačkih akcija, a najveći ga kritičari optužuju za kako navode pokušaj dijeljenja BiH, osnivanje nekadašnje republike Herceg-Bosne, ulazak hrvatskih vojnih snaga u BiH zbog čega je, neki od njih naglašavaju, Hrvatska postala agresor.

Tuđmanovi zagovornici uzvraćaju da je prema BiH vodio politiku zaštite interesa hrvatskog naroda, da je vrijeme rata tražilo i 'čvrstu ruku', da je Tuđman formulirao politički program koji je mobilizirao Hrvate u Hrvatskoj i izvan nje, da je uspio obraniti državu od srpske agresije, te stvoriti samostalnu i međunarodno priznatu Hrvatsku koja je još za njegovoga života bila u mnogim europskim institucijama. Istodobno zagovornici mu zamjeravaju što je na početku 90-tih u svom programu pomirbe svih Hrvata dozvolio da na visokim funkcijama u javnom i političkom životu mogu biti i oni koji su aktivno sudjelovali u bivšem komunističkom režimu do njegovoga samog kraja, a posebno što je dozvolio da važna mjesta u obavještajnom sustavu, po njihovu mišljenju, upravo dobiju takvi ljudi.

Unatoč takvim podijeljenim ocjenama o politici dr. Tuđmana, mnogi su godine njegove vlasti skloni nazvati i 'Tuđmanovim razdobljem'.

Na čelo Hrvatske Tuđman je formalno došao koncem svibnja 1990., kada je na prvoj sjednici višestranačkog Sabora, izabran za predsjednika Predsjedništva. Predsjednikom Republike postao je 26. lipnja iste godine.

Hrvatski građani povjerenje su mu poklonili još dva puta - 1992., kada je na prvim neposrednim predsjedničkim izborima ponovno izabran za predsjednika Republike, te 1995.

Drugi petogodišnji mandat nije završio, umro je 10. prosinca 1999.

Političko djelovanje dr. Tuđmana neraskidivo je vezano uz HDZ - stranku koju je utemeljio 1989. i vodio do kraja života.

Neposredno nakon njegove smrti, stranka je zapala u duboku krizu što je rezultiralo i gubitkom vlasti na parlamentarnim izborima u siječnju 2000.

Četiri godine kasnije, u studenome 2003., nakon konsolidiranja, HDZ je na izborima pobijedio i vlast obnaša u koaliciji s nekoliko stranaka (HSU, HSLS, DC, nezavisnima i zastupnicima manjina).

U prvoj godini mandata Vlada je, na čelu s predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom krenula u "diplomatsku ofenzivu" u vanjskoj politici te je tako Hrvatska već u lipnju uspjela dobiti pozitivan avis, odnosno status zemlje kandidata za ulazak u EU, a na summitu 16. i 17. prosinca očekuje odluku o konkretnom datumu za početak pregovora o punopravnom članstvu.

Franjo Tuđman rođen je 1922., aktivno je sudjelovao u antifašističkom pokretu, zbog svojih stajališta o hrvatskom nacionalnom pitanju u bivšoj Jugoslaviji bio je osuđivan i zatvaran.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙