FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU ukida kvote za tekstilne proizvode

ZAGREB/BRUXELLES, 13. prosinca 2004. (Hina) - Vijeće ministara Europskeunije prihvatilo je u ponedjeljak prijedlog Europske komisije oukidanju svih kvota za uvoz tekstilnih i odjevnih proizvoda iz članicaSvjetske trgovinske organizacije (WTO) od 1. siječnja 2005.
ZAGREB/BRUXELLES, 13. prosinca 2004. (Hina) - Vijeće ministara Europske unije prihvatilo je u ponedjeljak prijedlog Europske komisije o ukidanju svih kvota za uvoz tekstilnih i odjevnih proizvoda iz članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) od 1. siječnja 2005.

"Ta je odluka definitivno zapečatila nestajanje tekstilnih kvota koje su bile na snazi puna četiri desetljeća - povratak na staro više nije moguć", objavio je povjerenik EU-a za trgovinu Peter Mandelson.

"Tekstilna industrija suočava se s izazovom globalnog natjecanja u novom okruženju", napominje Mandelson, upozoravajući istodobno političare da je njihova zadaća "osigurati što mirniji i kontrolirani prijelaz i voditi računa o tome da se ne unište tekstilne industrije slabih i ranjivih zemalja u razvoju".

Propis o ukidanju kvota na tekstilne i odjevne proizvode stupa na snagu 1. siječnja 2005. a predviđa i uspostavu prijelaznog režima uvoza u prvom tromjesečju 2005. i sustava za statističko praćenje, koji bi trebao pravodobno upozoravati na ozbiljne poremećaje na tržištu i omogućiti EU-u pomno praćenje razvoja trgovine u novim uvjetima.

Kako bi utvrdila okvir svojih reakcija u slučaju mogućih budućih zahtjeva za zaštitnim mjerama, EK će uskoro usvojiti smjernice za njihovo transparentno rješavanje, koje će predviđati ponajprije primjenu zaštitne klauzule za tekstilne proizvode iz Protokola o pristupu Kine WTO-u.

"Za takvim mjerama treba posezati samo ako se ukaže izričita potreba nakon što se promotre posljedice ukidanja kvota ponajprije u ranjivim zemljama u razvoju", naglašava povjerenik EU-a za trgovinu Peter Mandelson.

Uvozne kvote EU-a za tekstilne i odjevne proizvode ostaju na snazi u odnosu prema nekim zemljama koje nisu članice WTO-a, poput Bjelorusije, Sjeverne Koreje, Srbije i Crne Gore i Vijetnama, ali je EU blizu sklapanju sporazuma s Vijetnamom i Srbijom o njihovoj eliminaciji u prvom dijelu 2005.

Kineski državni mediji pišu u ponedjeljak da će Kina uvesti carine na dio tekstilnog izvoza u sklopu novih mjera koje bi mogle smanjiti napetosti sa Sjedinjenim Državama i ostalim zemljama zbog očekivanog preplavljivanja svjetskih tržišta kineskim proizvodima nakon ukidanja globalnog sustava kvota.

Riječ je o jednoj od osam mjera koje je najavilo kinesko ministarstvo trgovine kako bi pomoglo glatkom usklađivanju tamošnje tekstilne industrije s uvjetima slobodnije trgovine.

Nova mjera odražava zabrinutost toga ministarstva da će kineski proizvodi biti metom protudampinških i drugih zaštitnih carina ako se ocijeni da Peking ne vodi računa o novoj snažnoj poziciji na tržištima tekstilnih proizvoda koju mu donosi ukidanje sustava kvota.

Ministarstvo trgovine nije objavilo koji će proizvodi biti podložni novim carinama ni koliko će biti visoke te stope.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙