FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera posljednjeg filma Thea van Gogha u Den Haagu

DEN HAAG, 13. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Posljednji film nizozemskogredatelja Thea van Gogha, kojega je u studenom ubio islamskiekstremist, predstavljen je u nedjelju pretpremijerno u Den Haagu,prije početka prikazivanja u redovnoj distribuciji u siječnju.
DEN HAAG, 13. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Posljednji film nizozemskog redatelja Thea van Gogha, kojega je u studenom ubio islamski ekstremist, predstavljen je u nedjelju pretpremijerno u Den Haagu, prije početka prikazivanja u redovnoj distribuciji u siječnju.

Nazvan "06/05", film govori o ubojstvu nizozemskog čelnika krajnje desnice Pima Fortuyna u svibnju 2002. Poput Van Gogha, Fortuyn je bio žestoki kritičar islama.

Političar je ubijen s pet metaka kad je izlazio iz radio postaje u Hilversumu, deset dana prije općih izbora. Prije ubojstva, analitičari su predviđali njegovoj stranci spektakularan proboj.

Film Thea van Gogha poziva se na prizore snimljene na dan ubojstva, iznoseći kontroverznu tezu o zavjeri nizozemskih tajnih službi kojom se željelo ušutkati političara.

U srpnju 2003., zaštitnik prava životinja osuđen je na 18 godina zatvora za ubojstvo Fortuyna. Pravosuđe je tom prilikom objavilo da je ubojica djelovao sam.

"Film nije samo hommage Fortuynu nego i Theu", izjavila je glavna glumica Tara Elders nizozemskoj agenciji ANP.

Pranećak Vincenta van Gogha, 47-godišnji Theo van Gogh ubijen je 2. studenoga u Amsterdamu nasred ulice dok se vozio biciklom noseći konačnu verziju filma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙