FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera "Družbe Isusove"

ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Zagrebačka premijera hrvatskogfilma "Družba Isusova", filmskog prvijenca scenarista, redatelja iproducenta Silvija Petranovića, održana je večeras u kinima BroadwayTkalča.
ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Zagrebačka premijera hrvatskog filma "Družba Isusova", filmskog prvijenca scenarista, redatelja i producenta Silvija Petranovića, održana je večeras u kinima Broadway Tkalča.

Film "Družba Isusova", za koji je glazbu skladala armenska glazbena legenda Djivan Gasparyan, snimljen je prema istoimenom romanu Jirija Šotole.

Radnja filma smještena je u 17. stoljeće, u vrijeme kada jezuiti šire svoj utjecaj u srednjoj Europi. Mlada grofica Marija živi u dvorcu. Otac Had, čestit i odan član Družbe Isusove potpuno je posvećen svojoj životnoj misiji, te kao takav idealno je oruđe u rukama svojih pretpostavljenih. Had postaje Marijin ispovjednik, a njezin šarm, ljepota i inteligencija postaju njegov stalni izazov.

Gledatelji filma postaju svjedoci platonske i zabranjene ljubavi, a Petranović kroz postupke svećenika koji je nadređen Hadu ujedno progovara o crkvenoj pohlepi koja je pratila obilje Crkve u središnjoj Europi u 16. i 17. stoljeću. Jezuiti vrše stalan pritisak na Hada da ostvare svoje planove i domognu se grofičina dvorca.

U ulozi grofice Marije pojavljuje se Leona Paraminski, a u ulozi oca Hada Milan Pleština.

U filmu glume i Ivica Vidović, Livio Badurina, Galliano Pahor, Darko Milas, Mustafa Nadarević i Matija Prskalo.

Film "Družba Isusova" doživio je svoju svjetsku premijeru na A festivalu u Šangaju, europsku premijeru na sarajevskom Film festivalu, indijsku u Kalkuti, a zapaženo je prikazan i na filmskom festivalu u Sao Paulu.

Izvršni producent filma je Maydi Film, a koproducent je HRT. Film je sufinancirao Grad Zagreb i hrvatsko Ministarstvo kulture.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙