FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Basescu pobijedio na predsjedničkim izborima u Rumunjskoj

BUKUREŠT, 13. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Čelnik rumunjske oporbeTraian Basescu pobijedio je na predsjedničkim izborima u nedjeljuljevičarskog premijera Adriana Nastasea, pokazali su u ponedjeljakdjelomični službeni rezultati.
BUKUREŠT, 13. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Čelnik rumunjske oporbe Traian Basescu pobijedio je na predsjedničkim izborima u nedjelju ljevičarskog premijera Adriana Nastasea, pokazali su u ponedjeljak djelomični službeni rezultati.

Nakon prebrojanih 92 posto glasova, gradonačelnik Bukurešta Basescu osvojio je 51,75 posto glasova, a odlazeći premijer Nastase, koji predstavlja vladajuću Socijaldemokratsku stranku, 48,25 posto.

"Basescu je na prvom mjestu s 51,75 posto glasova koji predstavljaju 4,8 milijuna birača", rekao je Victor Pasca-Camenita, glasnogovornik rumunjskog izbornog povjerenstva.

Basescuova pobjeda trebala bi dovesti do ravnoteže vlasti u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU-u.

"To je znak da su Rumunji glasovali za napredak", rekao je politički analitičar Mark Percival. "Basescu je postao simbol napretka i borbe protiv korupcije", dodao je Percival.

U prvom krugu izbora, 28. studenoga, Nastase je dobio 41, a Basescu 34 posto glasova.

Dužnosnici su izjavili da unatoč tome što bi moglo doći do promjena broja osvojenih glasova nakon što svi budu prebrojani, to neće promijeniti ishod izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙