FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown o reformi policije

SARAJEVO, 12. prosinca 2004. (Hina) - Visoki međunarodni predstavnik uBosni i Hercegovini Paddy Ashdown nagovijestio je u nedjelju, napočetku završnog kruga razgovora unutar Povjerenstva za reformupolicije (PRC) kako će rad tog povjerenstva dovesti do uspostavejedinstvene policijske strukture bez mogućnosti uplitanja politike,navodi se u priopćenju Ureda OHR-a.
SARAJEVO, 12. prosinca 2004. (Hina) - Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown nagovijestio je u nedjelju, na početku završnog kruga razgovora unutar Povjerenstva za reformu policije (PRC) kako će rad tog povjerenstva dovesti do uspostave jedinstvene policijske strukture bez mogućnosti uplitanja politike, navodi se u priopćenju Ureda OHR-a.

"Zadatak Povjerenstva je vrlo jasan - kreiranje jedinstvenog policijskog sustava, koji djeluje bez uplitanja politike u njegov rad, sposobnog služiti građanima i boriti se protiv kriminalaca na svim razinama", rekao je Ashdown u nedjelju članovima PRC-a koji će se do srijede pokušati dogovoriti oko budućeg policijskog ustroja u BiH. Pri tome je kritizirao istupe srpskih dužnosnika koji su se zauzimali za zadržavanje sadašnjeg entitetskog ustroja policije.

"Bez ovakve reforme i bez jednog istinski učinkovitog policijskog sustava nemoguće je očekivati liberalizaciju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine", rekao je visoki predstavnik. On je dodao da je reforma policije jedna od 16 uvjeta iz Studije o izvedivosti za otvaranja pregovora s EU. Ashdown je odbacio mogućnost da najavljenih osam do devet policijskih regija u BiH imaju nezavisni proračunski ili zakonodavni okvir djelovanja.

"Tri načela policijske reforme: državna ovlaštenja za sva proračunska i zakonodavna policijska pitanja, funkcionalne oblasti policijskih nadležnosti i nemiješanje politike u operativne aktivnosti policijskih snaga, predstavljaju osnovna europska načela", dodao je.

Visoki predstavnik ocijenio je da je do sada policija podijeljena po entitetima koristila samo kriminalcima kojima pak entitetska granica nije bila prepreka. Potkrijepio je to i rezultatima ankete provedene među građanima.

"Više od polovine građana BiH koji su i sami bili žrtve zločina bili su nezadovoljni reakcijom policije. Više od 80 posto građana u oba entiteta smatra da kriminalci prolaze nekažnjeno, a 87 posto građana smatra da političari trebaju poduzeti više kako bi osigurali učinkovitije djelovanje policijskih snaga", dodao je Ashdown a prenosi se u priopćenju ureda OHR-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙