FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan Sporazum o uspostavi Ureda tajništva pri sudu BiH

SARAJEVO,1. prosinca 2004.(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu iHercegovinu Paddy Ashdown i član Predsjedništva BiH Sulejman Tihićpotpisali su u srijedu u Sarajevu Sporazum o uspostavi Ureda tajništvapri državnom sudu i tužiteljstvu koji će imati ovlasti određivati sucei tužitelje nadležne za procesuiranje ratnih zločina i organiziranikriminal te korupciju.
SARAJEVO,1. prosinca 2004.(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown i član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić potpisali su u srijedu u Sarajevu Sporazum o uspostavi Ureda tajništva pri državnom sudu i tužiteljstvu koji će imati ovlasti određivati suce i tužitelje nadležne za procesuiranje ratnih zločina i organizirani kriminal te korupciju.

Potpisivanje Sporazuma upriličeno je dan uoči dolaska u Sarajevo glavne tužiteljice Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carle del Ponte koja će posjetiti i Sud BiH kako bi se uvjerila u pripreme za procesuiranje slučajeva ratnih zločina.

Tim Sporazumom, koji je dugo usuglašavan između Ureda visokog predstavnika (OHR) i domaćih vlasti, Ashdownu su dane ovlasti imenovanja voditelja Ureda tajništva koji će biti stranac.

"BiH je sada ispred svih zemalja regije kada je riječ o uspostavi kapaciteta koji trebaju omogućiti procesuiranje ratnih zločina pred domaćim sudovima", kazao je Ashdown.

On je istaknuo da uspostava Ureda tajništva pri Sudu odnosno Tužiteljstvu BiH znači da neće biti moguće političkim ili nekim drugim pritiscima osigurati izbor određenih sudaca ili tužitelja kako bi se osigurao ishod suđenja koji bi bio povoljniji za osumnjičenike.

Ured tajništva predmete ratnih zločina dodjeljivat će sucima i tužiteljima po "sustavu lutrije" što znači da će biti izbjegnut svaki subjektivni kriterij pri njihovu odabiru. Ashodwn tvrdi da to može samo ojačati pravni sustav a time i BiH kao državu.

Sulejman Tihić je kazao da su sada stvoreni uvjeti da Sud BiH može početi preuzimati predmete ratnih zločina koje je Tribunal u Den Haagu spreman prepustiti.

Djelovanje međunarodnih sudaca i tužitelja pri Sudu odnosno Tužiteljstvu BiH Tihić ne smatra spornim jer drži da se još nisu stekli uvjeti da ratne zločine i organizirani kriminal procesuiraju isključivo domaći suci i tužitelji.

"Rješavanje pitanja ratnih zločina ključno je ne samo pravno nego i moralno i političko pitanje za cijelu regiju... Time se pokazuje tko je zapravo za euroatlantske integracije", kazao je Tihić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙