FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown najavljuje kaznene mjere protiv Republike Srpske

SARAJEVO,10. prosinca 2004.(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu iHercegovinu Paddy Ashdown narednog tjedna odlučit će o mjerama kojetreba poduzeti kako bi se uklonile zapreke koje su do sadaonemogućavala uhićenje osoba osumnjičenih za ratne zločine, priopćenoje u petak iz Ashdownova ureda u Sarajevu (OHR), uz najavu poduzimanjakaznenih mjera protiv Republike Srpske (RS).
SARAJEVO,10. prosinca 2004.(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown narednog tjedna odlučit će o mjerama koje treba poduzeti kako bi se uklonile zapreke koje su do sada onemogućavala uhićenje osoba osumnjičenih za ratne zločine, priopćeno je u petak iz Ashdownova ureda u Sarajevu (OHR), uz najavu poduzimanja kaznenih mjera protiv Republike Srpske (RS).

U priopćenju objavljenom nakon ministarskog sastanka NATO-a na kojem je konstatirano da vlasti Republike Srpske uporno odbijaju surađivati s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), OHR među ostalim ističe da informacije koje su se nedavno pojavile u tisku dokazuju da Vojska Republike Srpske (VRS) nastavlja štititi Ratka Mladića.

"Ova otkrića pokazuju da je još samo prije šest mjeseci general Mladić bio skrivan u vojnom objektu u Han-Pijesku. To se nije moglo dogoditi bez sustavnog sudjelovanja visokih zapovjednika VRS. Upravo oni instrumenti koji su trebali uhititi ratne zločince, te iste ratne zločince štite", navodi se u priopćenju OHR-a u kojemu se dodaje da će Ashown svoju odluku o kaznenim mjerama donijeti 16. prosinca.

"U ovom trenutku ja pozorno razmatram implikacije NATO-ve procjene. Takodjer razmatram mjere koje će se baviti sustavnim nedostacima naglašenim i od strane NATO-a i tužiteljice Carle del Ponte", izjavio je Ashdown.

Do 15. prosinca rad treba zaključiti posebno povjerenstvo za preustroj policijskih snaga u BiH kojemu je na čelu bivši belgijski premijer Wilfried Martens.

Neslužbeno se očekuje da bi to tijelo, unatoč protivljenjima iz Republike Srpske, moglo preporučiti prenošenje policijskih ovlasti s entitetskih na državnu razinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙