FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovska vlada među prioritetima ima i povratak Hrvata

PRIŠTINA,12. studenoga(Hina) - Kosovska vlada među prioritetimaprograma kojega će uskoro usvojiti i parlament ima i povratakiseljenih osoba s Kosova među kojima je i veći broj Hrvata.
PRIŠTINA,12. studenoga(Hina) - Kosovska vlada među prioritetima programa kojega će uskoro usvojiti i parlament ima i povratak iseljenih osoba s Kosova među kojima je i veći broj Hrvata.

Najveći broj Hrvata živio je na području Vitine u istočnom dijelu Kosova, a tamošnja lokalna vlast je sačinila i usvojila strategiju za trajan povratak tijekom iduće godine. Tri hrvatska sela u općini Vitina su gotovo prazna, dok u najvećem selu nastanjenom Hrvatima - Letnici, trenutno živi samo pedesetak osoba, uglavnom starije dobi. Trenutno najveći broj pripadnika hrvatske manjine živi u Janjevu, oko 17 kilometara južno od Prištine, ali je ipak i najveći broj tamošnjih domova napušten.

Predstavnici sela Šašare boravili su u subotu poslijepodne u Vitini i zanimali se za uvjete povratka, te su dobili jamstva da će se činiti napori za stvaranje boljih preduvjeta za njihov povratak.

"Čuli smo da su se stvari počele kretati u pozitivnom smjeru", izjavio je Franjo Joković, dodajući da su kosovskih Hrvati, koji su sada smješteni u Hrvatskoj, zainteresirani za povratak.

Joković je u ime sela Šašare, ali i Letnice, Verneza i Vrnavokola u vitinskoj općini, u kojoj je do devetesetih godina živjelo gotovo šest tisuća Hrvata, zatražio od predsjednika općine Vitina Muse Misinia da se učine ozbiljni napori i stvore preduvjeti za povratak kosovskih Hrvata.

(Hina) xbb ymaš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙