FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Haradinaj: Kosovska vlada će raditi na postizanju neovisnosti Kosova

PRIŠTINA,2. prosinca(Hina) - Mandatar za sastav nove kosovske vlade ičelnik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj najavio je, uintervjuu za prištinski dnevnik "Zeri" od četvrtka, dan uočikonstitutivne sjednice kosovskog parlamenta i formiranja vlade, kakoće nova kosovska vlada raditi na postizanju neovisnosti Kosova te daće Kosovo biti "država svih njegovih građana".
PRIŠTINA,2. prosinca(Hina) - Mandatar za sastav nove kosovske vlade i čelnik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj najavio je, u intervjuu za prištinski dnevnik "Zeri" od četvrtka, dan uoči konstitutivne sjednice kosovskog parlamenta i formiranja vlade, kako će nova kosovska vlada raditi na postizanju neovisnosti Kosova te da će Kosovo biti "država svih njegovih građana".

"Mi već pet i pol godina radimo kako bismo dobili potrebne argumente za to da Kosovo vode sami Kosovari. Ono što smo mi sada postigli na Kosovu, dogovor o upravljanju, postignut je bez ičije potpore i pomoći i predstavlja uspjeh za Kosovo, kao što je uspjeh bila i priprema i održavanje parlamentarnih izbora u listopadu na tako dostojanstven način", ocijenio je budući kosovski premijer.

Haradinaj, čija je stranka treća politička snaga u pokrajini, kazao je kako je sa svojim koalicijskim partnerom u vladi, Rugovinim Demokratskim savezom Kosova, postigao sporazum i zacrtao program za formiranje države Kosova, koja će biti međunarodno priznata, dodajući da nove institucije "nemaju mandat pregovarati o neovisnosti Kosova, već provoditi neovisnost u život".

Sva kolebanja ili suzdržanost koja je mogla postojati oko nove vladine koalicije u kojoj su dva glavna partnera Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova, a što je u nekim slučajevima bilo preveličano, bit će uklonjeni dobrim radom kosovskih institucija, rekao je Haradinaj, inače jedan od vodećih zapovjednika bivše Oslobodilačke vojske Kosova kojega su nedavno ispitivali i haški istražitelji.

Haradinaja su tijekom studenoga predstavnici Haškog suda ispitivali o njegovoj ulozi kao zapovjednika OVK-a jednog od područja tijekom rata na Kosovu.

Mandatar za novog premijera potvrdio je u intervjuu spremnost Kosova i kosovskih institucija na suradnju prije svega u izgradnji pravosudnih institucija na Kosovu, ali i s međunarodnim institucijama pravde, uključujući i haški tribunal.

On je potvrdio kako se tijekom protekla dva tjedna sastao sa svim stranim diplomatima koji djeluju na Kosovu, izrazivši uvjerenost da će do otvaranja pitanja konačnog statusa Kosova doći najkasnije polovicom 2005. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙