FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KOSOVO: POSTIGNUT DOGOVOR O PODJELI RESORA U NOVOJ VLADI

PRIŠTINA,21. studenog(Hina) - Demokratski savez Kosova (DSK) iAlijansa za budućnost Kosova dogovorili su se o podjeli resora ubudućoj kosovskoj vladi na temelju čega bi predstavnicima srpskemanjine pripala dva ministarstva, ukoliko odluče sudjelovati u vlastina Kosovu, objavili su u nedjelju navečer dužnosnici te dvijestranke.
PRIŠTINA,21. studenog(Hina) - Demokratski savez Kosova (DSK) i Alijansa za budućnost Kosova dogovorili su se o podjeli resora u budućoj kosovskoj vladi na temelju čega bi predstavnicima srpske manjine pripala dva ministarstva, ukoliko odluče sudjelovati u vlasti na Kosovu, objavili su u nedjelju navečer dužnosnici te dvije stranke.

Njihovi predstavnici kazali su da je dogovoreno da funkcija premijera ostane Alijansi za budućnost Kosova, čiji je čelnik Ramush Haradinaj do sada spominjan kao jedini kandidat na to mjesto. Alijansa bi trebala voditi i četiri ministarstva, uključujuči dva na čijem je čelu bila do sada.

Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove bi, pored funkcija predsjednika Kosova i predsjednika parlamenta, imao šest ministarstava i funkciju zamjenika premijera.

Jedno ministarstvo pripalo bi nesrpskim manjinama.

U ponedjeljak bi trebali biti objavljeni i drugi modaliteti suradnje Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova, a do srijede bi se trebala formirati i nova kosovska vlada.

Rok za održavanje konstitutivne sjednice novog saziva Skupštine Kosova je mjesec dana od službenog proglašavanja rezultata izbora održanih 23. listopada.

Najviše zastupničkih mjesta - 47, osvojio je Rugovin Demokratski savez Kosova, druga je s 30 mjesta Demokratska stranka Hashim Thaqia, a treća Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja s devet mandata.

Sedam zastupnika ima Građanska inicijativa "Ora" Vetona Surrroia a 20 mjesta će zauzeti manjinske etničke zajednice, od kojih će Srbima pripasti deset.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙