FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povukao se Bushov kandidat za ministra domovinske sigurnosti

WASHINGTON,12. prosinca(Hina) - Kandidat američkog predsjednika GeorgeaBusha za ministra domovinske sigurnosti iznenada je odustao odnominacije, navodeći kao razlog da je dadilja koju je unajmio moždabila ilegalni imigrant u Sjedinjenim Državama.
WASHINGTON,12. prosinca(Hina) - Kandidat američkog predsjednika Georgea Busha za ministra domovinske sigurnosti iznenada je odustao od nominacije, navodeći kao razlog da je dadilja koju je unajmio možda bila ilegalni imigrant u Sjedinjenim Državama.

Bernard Kerik je u pismu predsjedniku Bushu u petak navečer napisao da je otkrio informaciju koja dovodi u pitanje imigracijski status osobe koja je radila za njegovu obitelj kao dadilja i kućanica.

Kao ministar domovinske sigurnosti on bi nadgledao i agenciju koja se bavi provedbom zakona o imigraciji.

U pismu objavljenom u subotu Kerik piše kako je shvatio da za dadilju nije platio poreze dok je radila za njegovu obitelj.

Kerik (49) kandidiran je za nasljednika Toma Ridgea na čelu ministarstva domovinske sigurnosti, osnovanog nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. Njegovu nominaciju tek je trebao potvrditi Senat.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je da će Bush poštivati Kerikovu odluku i potražiti novog kandidata za ministra domovinske sigurnosti u svom drugom predsjedničkom mandatu.

Među mogućim kandidatima spominju se Bushov savjetnik za domovinsku sigurnost Frances Townsend, podtajnik u ministarstvu domovinske sigurnosti Asa Hutchinson i guverner Massachusettsa Mitt Romney.

Kerikov slučaj najnovija je nominacija na visoku dužnost u SAD-u propala zbog pitanja imigracije i poreza vezanih za pomoć u kućanstvu. Kanadidat predsjednika Billa Clintona za državnog odvjetnika Zoe Baird odbijena je u Kongresu 1993. nakon što je otkriveno da je u svojem kućanstvu zaposlila dva ilegalna imigranta iz Perua. Bushova odabranica za ministra rada Linda Chavez odustala je od kandidature 2001. kada se otkrilo da je dala novac i zaštitu ilegalnoj imigrantici iz Gvatemale koja je ranije radila u njezinoj kući.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙