FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Kerik umjesto Ridgea, Danforth podnio ostavku

WASHINGTON, 3. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Američki predsjednikGeorge W. Bush odlučio je imenovati bivšeg šefa newyorške policijeBernarda Kerika novim ministrom domovinske sigurnosti, dok je gotovoistodobno, ali nevezano s tom objavom, američki veleposlanik pri UN-uJohn Danforth podnio ostavku na svoju dužnost.
WASHINGTON, 3. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik George W. Bush odlučio je imenovati bivšeg šefa newyorške policije Bernarda Kerika novim ministrom domovinske sigurnosti, dok je gotovo istodobno, ali nevezano s tom objavom, američki veleposlanik pri UN-u John Danforth podnio ostavku na svoju dužnost.

Odluku o Kerikovom imenovanju predsjednik Bush će službeno objaviti u petak, a informaciju su u četvrtak navečer obznanili dužnosnici Republikanske stranke koji su željeli ostati anonimni.

Kerik (49) je bivši šef newyorške policije, a nakon napada 11. rujna u kabinetu tadašnjeg gradonačelnika New Yorka Rudyja Giulianija bio je zadužen za akcije spašavanja i kasnije istragu o napadu na zgrade Svjetskog trgovinskog centra. Posljednjih godinu dana Kerik je proveo na dužnosti privremenog iračkog ministra unutarnjih poslova.

Ako Senat potvrdi, Kerik će na dužnosti zamijeniti Toma Ridgea, prvog američkog ministra domovinske sigurnosti, koji je u utorak podnio ostavku.

Gotovo istodobno, neimenovani američki dužnosnik je agenciji Reuters objavio da je američki veleposlanik pri UN-u John Danforth podnio ostavku nakon samo šest mjeseci na dužnosti.

Analitičari smatraju da je Danforth, bivši republikanski kongresnik iz Missourija i pripadnik umjerene struje u američkoj diplomaciji, podnio ostavku zbog nezadovoljstva količinom autonomije koju je imao u radu. Neimenovani američki diplomat izjavio je da je Danforthova ostavka "potpuno iznenađenje".

Danforth (68) preuzeo je dužnost američkog veleposlanika pri UN-u u srpnju nakon što mu je prethodnik John Negroponte imenovan američkim veleposlanikom u Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙