FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruski toksikolog sumnja da je Juščenko bio trovan

MOSKVA, 11. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Stručnjak ruskog ministarstvazdravstva doveo je u subotu u pitanje dijagnozu liječnika cijenjenebečke privatne klinike Rudolfinerhaus koji su nakon pretragaobavljenih na ukrajinskom predsjedničkom kandidatu Viktoru Juščenkuustanovili kako "nema nikakve dvojbe da je bolest uzrokovana trovanjemdioksinom".
MOSKVA, 11. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Stručnjak ruskog ministarstva zdravstva doveo je u subotu u pitanje dijagnozu liječnika cijenjene bečke privatne klinike Rudolfinerhaus koji su nakon pretraga obavljenih na ukrajinskom predsjedničkom kandidatu Viktoru Juščenku ustanovili kako "nema nikakve dvojbe da je bolest uzrokovana trovanjem dioksinom".

"Dioksin je otrov koji ne djeluje odmah, već ima kumulativno djelovanje, što znači da se posljedice razvijaju godinama, katkad i desecima godina, iz čega se može zaključiti da samo jedanput primljena jedna doza dioksina nije mogla uzrokovati tako brzo trovanje", rekao je u subotu za moskovski radio Echo voditelj centra za toksikologiju pri ruskom ministarstvu zdravstva Jurij Ostapenko.

"Istina je da se prvi znaci trovanja dioksinom manifestiraju ožiljcima na koži i podbuhlošću, no riječ je o vrlo karakterističnim ožiljcima", rekao je Ostapenko izrazivši sumnju u dijagnozu austrijskih liječnika prema kojoj je dioksin u organizam Viktora Juščenka unesen oralnim putem.

Prvi znakovi bolesti kod Juščenka su se pokazali u rujnu tijekom predsjedničke kampanje, kada je proveo tjedan dana u bolnici u Beču. U međuvremenu je imao velikih probavnih smetnji i jake bolove u leđima zbog kojih je primao injekcije morfija, a lice mu je postalo podbuhlo i prekriveno ožiljcima.

Na temelju nedavnih Juščenkovih fotografija toksikolozi su ocijenili da bi u pitanju mogla biti kožna bolest izazvana dioksinom koja se obično pojavljuje kao profesionalna bolest kod osoba izloženih djelovanju fungicida, insekticida i herbicida, a ožiljci zacjeljuju dugo, katkada dvije do tri godine, objasnio je vođa bečkog liječničkog tima dr. Michael Zimpfer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙