FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Corriere della Sera: Talijani se boje budućnosti

RIM, 4. prosinca 2004. (Hina/AR) - Italija se boji budućnosti, glavnije naslov na prvoj stranici lista Corriere della Sera od subote, aproizlazi iz istraživanja koje je provela ustanova CENSIS otalijanskom društvu u 2004. godini.
RIM, 4. prosinca 2004. (Hina/AR) - Italija se boji budućnosti, glavni je naslov na prvoj stranici lista Corriere della Sera od subote, a proizlazi iz istraživanja koje je provela ustanova CENSIS o talijanskom društvu u 2004. godini.

Talijani se boje budućnosti, cijena i terorizma, pa zato ne troše, kupuju stanove, jer misle da je to najbolja investicija za budućnost, te ne vjeruju u skori ekonomski rast zemlje.

Talijani troše manje, boje se da bi mogli postati siromašni, troše mnogo za vlastitu sigurnost i sve češće žele otići iz gradova u provinciju. To su neki podaci koje je prikupio CENSIS u izvješću za 2004. o socijalnoj politici u zemlji. Za Talijane je sreća i postojanje welfare sistema, odnosno 49,4 misli da je sigurna zdravstvena usluga i mirovina izvor vlastite i obiteljske sreće. Takvo stanje u društvu utjecat će i na potrošnju za Božić.

Udruga talijanskih trgovaca, Confcommercio, na primjer, prognozira pad od 0,7 posto u prodaji za Božić, koja je već prošle godine dostigla minimum. Zbog toga je predsjednik Confcommercia, Sergio Bille poručio trgovcima da spuste cijene robi široke potrošnje kako bi se povećala kupovina. Poziv Billea pozdravio je ministar za proizvodnu aktivnost Antonio Marzano koji je podsjetio kako je već postigao sporazum s velikom i srednjom distribucijom za zadržavanje cijena, a udruga potrošača Adusbef govori o zakašnjelom pozivu na spuštanje cijena.

Organizacija predstavnika trgovaca izračunala je da će ove godine talijanske obitelji potrošiti gotovo 1950 eura za kupovinu dobara u prosincu, što je oko 600 eura više u odnosu na prosječnu mjesečnu potrošnju u godini. Zahvaljujući učinku Božića, obitelji će u prosincu potrošiti 13,7 milijardi eura, koji su zajamčeni uglavnom 13. plaćom za zaposlene u stalnom radnom odnosu i umirovljenike. To je za približno 100 milijuna eura manje u odnosu na 2003. godinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙