FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Powell poručio EU-u da ne ukida embargo na uvoz oružja Kini

DEN HAAG, 10. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Američki državni tajnikColin Powell podsjetio je u petak Europsku uniju (EU) kako seSjedinjene Države protive namjeri Unije da ukine embargo na uvozoružja Kini, uveden nakon studentskih prosvjeda na Trgu nebeskog mira1989. godine.
DEN HAAG, 10. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Američki državni tajnik Colin Powell podsjetio je u petak Europsku uniju (EU) kako se Sjedinjene Države protive namjeri Unije da ukine embargo na uvoz oružja Kini, uveden nakon studentskih prosvjeda na Trgu nebeskog mira 1989. godine.

Powell je to rekao nakon sastanka s dužnosnicima EU-a u Nizozemskoj, koja predsjeda 25-članom Unijom i koja je u srijedu bila domaćinom euro-kineskog summita te je nagovjestila da bi se embargo mogao ukinuti iduće godine.

"Oni su svjesni našeg stava da bi embargo trebao ostati. Uveden je kao rezultat nepoštivanja ljudskih prava. Ne mislim da su to dosad riješili", rekao je Powell na zajedničkoj konferenciji za novinare s predstavnicima EU-a u Haagu.

Američki državni tajnik također je rekao da ne treba žuriti s postizanjem mirovnog sporazuma između Izraelaca i Palestinaca, jer Palestinci najprije moraju izabrati predsjednika, a obje strane početi provoditi smjernice toga plana.

"Proteklih je godina bilo previše neuspjelih početaka mirovnog procesa i smatram da je jako važno da sačekamo izbore 9. siječnja, koji će nam, nadam se, dati palestinskog predsjednika s mandatom palestinskog naroda", istaknuo je Powell.

Smjernicama mirovnog sporazuma predviđen je niz recipročnih koraka koji bi trebali rezultirati uspostavom palestinske države 2005. godine na Zapadnoj obali i pojasu Gaze te zahtjev palestinskim vlastima da obuzdaju nasilje, a Izraelu da zamrzne izgradnju naselja na palestinskim područjima.

Posjetom Den Haagu i svojom posljednjom europskom turnejom na mjestu državnog tajnika, Powell pokušava ojačati odnose Sjedinjenih Država i Europe.

"Trebamo ojačati dijalog i ponovno pronaći zajedničke baze tijekom drugog mandata predsjednika (Georgea) Busha", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot.

Europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner rekla je kako vjeruje da su SAD i Europa već postigle napredak kako bi "stavile u drugi plan teške trenutke oko iračke krize".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙