FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peking će ponovno tražiti ukidanje embarga na oružje

ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Kineska vlada u četvrtak jepriopćila kako idući tjedan namjerava ponovno zatražiti ukidanjeeuropskog embarga na prodaju oružja, tijekom posjeta Pekingu njemačkogkancelara Gerharda Schroedera koji će prethoditi godišnjem summitudužnosnika Kine i EU-a u Haagu, izvijestio je France presse.
ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Kineska vlada u četvrtak je priopćila kako idući tjedan namjerava ponovno zatražiti ukidanje europskog embarga na prodaju oružja, tijekom posjeta Pekingu njemačkog kancelara Gerharda Schroedera koji će prethoditi godišnjem summitu dužnosnika Kine i EU-a u Haagu, izvijestio je France presse.

Schroeder bi od 6. do 8. prosinca trebao posjetiti Kinu, a kineski premijer Wen Jiabao doputovat će u srijedu u Haag na summit Kina-EU. Njemački je kancelar, uz Francuze, najgorljiviji zagovornik ponovnog razmatranja embarga i njegova eventualnog ukidanja, prenosi Reuters.

"Tijekom spomenutih sastanaka razgovarat će se o mnogim problemima poput primjerice mogućnosti skorog ukidanja embarga na prodaju oružja", rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhang Qiyue.

"Vrijeme je da se to važno pitanje konačno riješi", rekla je Zhang, istaknuvši kako je riječ o "velikom političkom problemu" te da "nije na kineskoj strani da pravi ustupke".

Europa je uvela embargo na oružje Kini nakon gušenja prosvjeda na trgu Tiananmen 1989. godine, a Peking taj potez tumači kao "posljedicu hladnog rata koji je u potpunoj suprotnosti s realnim strateškim partnerstvom" između Kine i EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙