FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo summit EU-Kina u Den Haagu

DEN HAAG, 8. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Godišnji summit Europskaunija-Kina, u čijem će središtu biti odluka EU-a da ne ukine Pekinguembargo na oružje, počeo je u srijedu u Den Haagu.
DEN HAAG, 8. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Godišnji summit Europska unija-Kina, u čijem će središtu biti odluka EU-a da ne ukine Pekingu embargo na oružje, počeo je u srijedu u Den Haagu.

Kineski premijer Wen Jiabao i njegov nizozemski kolega Jan Peter Balkenende, čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om, nisu dali izjave prije početka skupa. Međutim, nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot izjavio je neposredno prije početka summita da Europska unija nije spremna ukinuti embargo na oružje nametnut Pekingu nakon masakra na trgu Tiananmen prije 15 godina, ali je rekao kako se nada da će do toga doći iduće godine.

"Mi radimo bez prekida... ali još nije vrijeme za ukidanje embarga", rekao je Bot.

Na pitanje o mogućem ukidanju embarga iduće godine, Bot je odgovorio: "Ja se nadam, zbog njih".

Europski dužnosnici nekoliko su puta izjavili da će Peking dobiti "pozitivan signal" od EU-a na summitu, ali su istaknuli da neće biti donesena odluka o ukidanju embarga.

Povjerenica EU-a za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner rekla je da Peking mora napraviti napredak na području ljudskih prava.

"Mislim da ćemo im poslati pozitivan signal, ali isto tako se nadamo da će Kina nastaviti raditi, i to posebice po pitanju ljudskih prava", rekla je ona za France Presse po dolasku u Binnenhof, gdje se održava summit.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙