FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Njemačka "Commerzbank" predstavila Hrvatsku

ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - Uoči sastanka na vrhu EuropskeUnije 2. prosinca je u sjedištu njemačke Commerzbanke održanamanifestacija s naslovom "Hrvatska u Europskoj Uniji: prilika zaregiju", izvijestila je postaja Deutsche Welle ocjenjujući kako je ovamanifestacija, "usprkos pohvalnih riječi, pokazala mnoge slabostipredstavljanja hrvatskog gospodarskog prostora mogućiminvestitorima".
ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - Uoči sastanka na vrhu Europske Unije 2. prosinca je u sjedištu njemačke Commerzbanke održana manifestacija s naslovom "Hrvatska u Europskoj Uniji: prilika za regiju", izvijestila je postaja Deutsche Welle ocjenjujući kako je ova manifestacija, "usprkos pohvalnih riječi, pokazala mnoge slabosti predstavljanja hrvatskog gospodarskog prostora mogućim investitorima".

Postaja navodi da je to bio jedanaesti skup ove vrste u organizaciji Commerzbanka, te ad su na dosadašnjim ulagači iz Njemačke imali priliku upoznati sve nekadašnje kandidate, današnje članove Europske unije. Posjetitelja u auditoriju "Commerzbanke" nije nedostajalo, izvješćuje postaja, a temeljno je pitanje bilo zašto bi neki poslovni čovjek uložio u Hrvatsku, a ne u Sloveniju, Mađarsku, Bugarsku ili Rumunjsku.

Skupu su nazočili hrvatski doministri David Sopta iz Ministarstva vanjskih poslova i Hrvoje Radovanić iz Ministarstva financija, Graf von Eltz iz Dom-Holdinga, član uprave DIOKI-ja Predrag Vranić a u ime domaćina "Commerzbanke" prisutan je bio Per Fischer, direktor sektora za Središnju i Istočnu Europu, Baltik, zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza i Mongolije, izvješćuje postaja.

Postaja u prilogu prenosi izjavu jednog njemačkog poslovnog čovjeka koji je pokušaj njegove tvrtke da osnuje tvrtku i u Hrvatskoj ocijenio frustrirajućim. "Ipak i on je došao na ovo predstavljanje Hrvatske ali kratak uvod o Hrvatskoj znanstvenog suradnika na frankfurtskom ekonomskom fakultetu, Siniše Kušića na žalost nije nas odveo mnogo dalje. Posjetitelji su saznali i o kralju Tomislavu i o Goranu Ivaniševiću, o 'Slawonische Paprikawurst' - to bi bio kulen i o paškom siru ali veoma malo o hrvatskom državnom deficitu, skupoj državi, birokratskim zavrzlamama, o desecima tisuća radnih i ostalih imovinskih sporova pred sudovima i stopi nezaposlenosti", prenosi postaja.

"Ali najvažnije pitanje - što su doista prednosti Hrvatske pred ostalim zemljama, kako novih 10 članica Europske unije tako i zemalja kandidata - Turske, Bugarske i Rumunjske - i zašto bi neka njemačka tvrtka premjestila svoju proizvodnju u Hrvatsku se pokazalo mnogo težim od pitanja o knezu Trpimiru", nastavlja postaja.

U razgovoru za postaju Heinz Suhr, poslovni direktor tvrtke "Draeger Safety" istaknuo je da su prosječni troškovi rada u Hrvatskoj tako visoki da se premještanje proizvodnje jedva može isplatiti te da ulagači moraju uzeti u obzir mogućnost da bi ti troškovi za nekoliko godina mogli dostići one u Njemačkoj.

Doministar Radovanić prihvaća ocjenu Hrvatska skupa za proizvodnju, prenosi postaja. "Ona je, u usporedbi sa zemljama u okruženju, nominalno skuplja i to skuplja za najmanje 60 posto. Pitanje analize produktivnosti nije baš jednostavno sveobuhvatno napraviti ali određene studije koje su načinjene u posljednje doba nastoje pokazati kako ta veća hrvatska plaća opravdana jer da je u stanju generirati veće profite nego što ih može generirati u nekim zemljama u okruženju", napomenuo je Radovanić.

Heinz Suhr je, uspoređujući cijene rada u Hrvatskoj s onima u zemljama "nove Europe", za postaju istaknuo: "Sa 700 eura plaće plus 100 posto dodatnih troškova je tamo sasvim druga priča nego na primjer u Rumunjskoj gdje plaćam 150 eura sa 30 posto dodatnih troškova".

Organizator skupa Per Fischer, stručnjak Commerzbanke Per Fischer za zemlje u tranziciji, ističe, međutim, da su u glede troškova rada druge zemlje možda u boljoj poziciji od Hrvatske, no da oni nisu jedini argument za investitore. "Mislim da Hrvatska ima i drugih šansi, Hrvatska može biti važna točka u uvjetima sve veće regionalne suradnje i most za zemlje sa kojima je okružena. Utoliko može biti važna za osvajanje tržišta njemačkih i drugih europskih tvrtki u drugim zemljama jugoistoka Europe. Tu je Hrvatska bolje smještena nego Slovačka, ali investicije znače natjecanje. Ovdje se Hrvatska natječe sa drugim zemljama u regiji. To je teška borba i mora se truditi izbiti na vrh. To nije sporno, ali mora iskoristiti svoje prednosti", kaže Fischer. Per Fischer je među prednostima Hrvatske istaknuo i visoko kvalificiranu radnu snagu i njenu visoku znanstvenu razinu, prenosi postaja. Heinz Suhr, međutim ističe kako stručne radne snage ima i u Rumunjskoj i u Bugarskoj, posebice u tehničkim strukama.

Među hrvatskim prednostima Per Fischer navodi i njen zemljopisni položaja ali i stabilno političko okruženje u zemlji. Usprkos pitanja poput, primjerice, onih u vezi s generalom Gotovinom "danas nitko više ne postavlja pitanje demokracije ili tržišne privrede u Hrvatskoj", ukazuje Fischer. Fischer pored toga ističe kako je jedna od prednosti Hrvatske to što uživa velike simpatije prije svega u Njemačkoj i Austriji a "druge zemlje se moraju boriti sa kud i kamo lošijim imageom". "To se treba iskoristiti i tu Hrvatska mora više raditi da iskoristi te prednosti", ističe Fischer.

Stabilno političko okružje kao najveću prednost Hrvatske ističe i Michael Mozur, zamjenik povjerenika Pakta stabilnosti za Jugoistok Europe, prenosi postaja. "Hrvatska je postigla visok stupanj gospodarskog razvoja, imaju veoma uspješne poteze vlade obzirom na pripreme za pristup Europskoj Uniji. Mislim da su se, kao i sve zemlje u regiji, uhvatile u koštac sa izazovima reformi lokalne samouprave, pitanja transparentnosti vlade i tako dalje. Obzirom na to mislim da su u dobrom položaju početi pregovore sa Europskom Unijom i da su spremne krenuti naprijed", drži Mozur.

Menadžer tvrtke "Draeger safety" Heinz Suhr, u vezi poziva njemačkim ulagačima da dođu u Hrvatsku, za postaju je, uspoređujući Hrvatsku s Bugarskom i Rumunjskom, ocijenio: "Ovdje se radi o zarađivanju novca i to je kod Hrvata drugačije: ponekad imam osjećaj da nam jednostavno ne žele priuštiti da i mi zaradimo nešto kada već ulažemo novac".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙