FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Prosvjed radnika T-HT-a

ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - Pedesetak radnika T-HT-aprosvjedovalo je danas pred Upravnom zgradom te tvrtke u Savskoj uliciprotiv daljnjeg smanjivanja broja radnika i navodno nekorektnog odnosaUprave prema radnicima koji su potpisali izjave o prihvaćanjuotpremnina.
ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - Pedesetak radnika T-HT-a prosvjedovalo je danas pred Upravnom zgradom te tvrtke u Savskoj ulici protiv daljnjeg smanjivanja broja radnika i navodno nekorektnog odnosa Uprave prema radnicima koji su potpisali izjave o prihvaćanju otpremnina.

Članovi Republičkog sindikata radnika HPT-a prosvjedovali su pred Hoto tornjem noseći maske s likom predsjednika Uprave T-HT-a Ivice Mudrinića.

Sindikat je organizirao prosvjed na Međunarodni dan ljudskih prava kako bi upozorio javnost da Uprava i Nadzorni odbor T-HT-a žele u idućoj godini smanjiti broj radnika za 1.075, a u 2006. za još 2.000 radnika.

"Smatramo da se time krše temeljna ljudska prava kao što je pravo na rad", rekao je čelnik sindikata Jadranko Vehar.

Sindikat je također nezadovoljan nehumanim odnosom kapitala prema radnicima jer, osim što Nadzorni odbor danas odlučuje o smanjenju radnika, donosi i poslovni plan u kojem je zacrtano da će tvrtka u 2005. ponovno ostvariti rekordnu dobit, pa nema razloga za smanjivanje radnika.

T-HT je lani ostvario dobit od 1,8 milijardi kuna, dok Vehar procjenjuje da će ove godine dobit iznositi dvije milijarde, a iduće godine još 10 posto više.

Vehar smatra poraznim što je trećina radnika, njih 2.400, potpisala ponudu Uprave za odlaskom iz T-HT-a uz visoku otpremninu jer to pokazuje da radnici ne vjeruju u budućnost tvrtke.

Sindikat traži da se svim radnicima "koji ne mogu više izdržati psihičke pritiske" odbore stimulativne otpremnine.

"U ovoj i idućoj godini iz tvrtke bi trebalo otići ukupno 1.833 radnika, a za odlazak uz stimulativne otpremnine prijavilo se 2.400 radnika, pa 600 radnika neće dobiti ono što im je obećano", rekao je Vehar.

Stimulativne otpremnine kreću se od 32.000 kuna za radnike s više od dvije godine staža do 320.000 kuna za radnike s 40 godina staža.

Sindikat također upozorava da su radnici netemeljnih djelatnosti, koji su prije dvije godine izdvojeni iz T-HT-a, zbog neispunjavanja obveza iz kolektivnog ugovora dovedeni u lošiji materijalni položaj u odnosu na radnike T-HT-a.

Republički sindikat radnika HPT-a prethodnih je dana najavljivao da će danas organizirati štrajk zajedno s drugim sindikatima T-HT-a.

Nakon što je od štrajka odustao Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST), koji je s Upravom uspješno proveo postupak mirenja, Republički sindikat najavio je da će ipak zajedno s dva manja sindikata organizirati štrajk i prosvjed u T-HT-u, a HST je optužio za dosluh s Upravom.

No, naposlijetku je i Republički sindikat bez objašnjenja odustao od štrajka i opredijelio se samo za javni prosvjed.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙