FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABORSKI ODBOR: POA KRŠILA PRAVA H. PULJIZ

ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Odbor za ljudska prava i pravanacionalnih manjina Hrvatskog sabora zaključio je u srijedu da sudjelatnici POA-e prekršili ljudska prava novinarke Helene Puljiz.
ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora zaključio je u srijedu da su djelatnici POA-e prekršili ljudska prava novinarke Helene Puljiz.

Odbor je to zaključio nakon četverosatne zatvorene sjednice, kojoj su nazočili i ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić, predsjednici i članovi Odbora za unutarnju politiku i Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih službi, te Helena Puljiz.

Predsjednik Odbora za ljudska prava Furio Radin izjavio je novinarima nakon sjednice kako je "na temelju izvješća Vijeća za građanski nadzor, nalaza Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost i iskaza same Helene Puljiz, Odbor (za ljudska prava) zaključio da su povrijeđena njezina, Ustavom zajamčena ljudska prava".

"Konstatirali smo i da saborska tijela moraju razmotriti usuglašenost Pravilnika o postupanju sigurnosnih službi s Ustavom RH", rekao je Radin.

Dometnuo je kako se taj saborski Odbor, kojemu je on na čelu, "pridružuje isprici koju je Heleni Puljiz uputio predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak.

Po Radinovim riječima, Jarnjak je odbacio ona tumačenja da je isprika u zaključcima Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost bila cinična.

Naime, u zaključcima koje je taj saborski Odbor donio početkom tjedna stoji kako Odbor "izražava žaljenje ako je Helena Puljiz obavijesne razgovore s djelatnicima POA-e doživjela kao nelagodu".

Furio Radin je izvijestio i da je Odbor za ljudska prava apelirao na državne institucije i političke stranke da slučaj Puljiz ne koriste u dnevnopolitičke svrhe.

Na pitanje smatra li da zbog ovog slučaja treba smijeniti ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka, Radin je odgovorio kako Odbor nije nadležan raspravljati o ustroju sigurnosnih službi, nego isključivo o ljudskim pravima.

Zadovoljstvo sa zaključcima Odbora izrazili su Helena Puljiz i predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Dragutin Lučić.

"Ne bavimo se kadrovskim pitanjima, ali odluka jednog saborskog Odbora ima iznimnu moralnu i političku težinu", ocijenio je Lučić.

Puljiz je, pak, najavila da će zaštitu tražiti i od sudskih tijela.

Također je ustvrdila da Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nije saslušao njezinu stranu priče, a da je, unatoč tomu, zaključio da u postupanju djelatnika POA-e nije bilo nezakonitosti.

Vlatko Cvrtila, predsjednik Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih službi, koji je bio na sjednici, izjavio je kako "osobno smatra da su sazreli uvjeti da se postavi pitanje odgovornosti pojedinaca u POA-i, uključujući i ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙