FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi premijer Kosova spreman na kontakt s Beogradom

BEOGRAD,9. prosinca 2004.(Hina) - Novi premijer Kosova RamushHaradinaj izjavio je, za beogradski dnevnik "Danas" od četvrtka, daočekuje finalizaciju dogovora o statusu Kosova do kraja iduće godine,te da je spreman za politički kontakt s Beogradom.
BEOGRAD,9. prosinca 2004.(Hina) - Novi premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je, za beogradski dnevnik "Danas" od četvrtka, da očekuje finalizaciju dogovora o statusu Kosova do kraja iduće godine, te da je spreman za politički kontakt s Beogradom.

"Moj interes je, a mislim i interes Kosova i Srbije, pa i cijele regije, da ostvarimo političke kontakte i veze koje će pomoći svim zemljama regije da se integriraju u Europsku uniju, NATO i ostale međunarodne institucije. Mi kao predstavnici Kosova radimo na ostvarenju nezavisnog Kosova, ali naš interes je prije svega da implementacija naše političke volje, kao naroda Kosova, bude ostvarena u harmoniji sa svim susjednim zemljama, s Beogradom i Srbijom, također. Mi smo otvoreni za ovakvu vrstu kontakta", kazao je Haradinaj u intervjuu za "Danas".

Govoreći o sudjelovanju Srba u političkom životu Kosova Haradinaj je rekao: "Pričekajmo sto dana rada Vlade i možda će tada netko u Gračanici više voljeti mene nego nekog srpskog političara".

Kosovski premijer se, kako je rekao, ne boji da bi ga vlasti u Beogradu uhitile. Kad je riječ o eventualnom podizanju haške optužnice, njegova je pozicija "ne samo kao građanina Kosova, već kao premijera, da će ispuniti sve obveze prema međunarodnoj pravdi".

Vlada Srbije je prošle subote održala izvanrednu sjednicu, na kojoj je osudila izbor Haradinaja za premijera Kosova, te zatražila od šefa UNMIK-a Soerena Jessena Petersena poništenje tog izbora.

Prema riječima srbijanskog premijera Vojislava Koštunice, u Beogradu se vodi istraga protiv Haradinaja zbog ratnog zločina u Đakovici 1999. godine, a osim tog predmeta, postoji još 108 kaznenih prijava protiv Haradinaja zbog "zločina u ratu i miru".

Novoizabrani premijer Kosova, piše "Glas javnosti", neće smjeti doći u Beograd, jer bi odmah bio uhićen, s obzirom da je protiv njega raspisana domaća i Interpolova tjeralica.

"Haški sud je jedina nadležna institucija za Haradinaja i ostale čelnike bivše OVK, koji su počinili mnoge zločine", prenosi list izjavu bivšeg ministra pravosuđa Vladana Batića, koji je glavnoj haškoj tužiteljici Carli del Ponte za vrijeme svog mandata dostavljao dokumentaciju o navodnim zločinima koje je počinio novi kosovski premijer.

Dokazi protiv Haradinaja se odnose, kako pišu srbijanski mediji, na razdoblje od 1998. do 2000. godine, u kojem je Haradinaj bio zapovjednik stožera operativne zone OVK "Dukađini" koja je obuhvaćala općine Peć, Đakovicu, Dečane i dijelove općina Istok i Klina na Kosovu. Haradinaj je, kako se tvrdi, počinio 67 ubojstava, naredio 267 likvidacija i 400 otmica, a bio je i glavni inspirator i ideolog nasilja 17. ožujka ove godine, tvrdi bivši ministar Batić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙