FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

mesić na summitu o međuetničkom dijalogu

TIRANA, 9. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićsudjelovao je u četvrtak u Tirani na summitu posvećenom ulozimeđuetničkog i međureligijskog dijaloga u razvoju stabilnosti inapretka jugoistočne Europe.
TIRANA, 9. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić sudjelovao je u četvrtak u Tirani na summitu posvećenom ulozi međuetničkog i međureligijskog dijaloga u razvoju stabilnosti i napretka jugoistočne Europe.

Sastanak na vrhu je održan u organizaciji UNESCO-a i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Albanije.

Summit je okupio još šest šefova država i vlada uključujući i predsjednike BiH, SCG i Makedonije te oko stotinu političkih i vjerskih vođa, stručnjaka i predstavnika međunarodnih i vjerskih organizacija iz čitavoga svijeta.

Predsjednik Mesić je u svom govoru istaknuo da svaki dijalog mora polaziti od istine, da bi imao smisla i da bi mogao donijeti rezultate i pomake. On mora svoje ishodište imati u našoj hrabrosti da se suočimo s istinom ma kakva ona bila, poručio je Mesić, ističući da dijalog stvara pretpostavke uključenja zemalja sudionica skupa u EU.

"Mi s ovog susreta moramo poslati jasnu poruku da smo iskreno privrženi izgradnji dobrih međusobnih odnosa, da prihvaćamo dijalog na platformi demokracije, pravne države i promicanja poštivanja i zaštite ljudskih prava kao jedine vrste komunikacije između naših zemalja i da zaključno uklanjamo sve oblike totalitarizma jer on nije spojiv s dijalogom, ali i osuđujemo sve pokušaje revidiranja povijesti u funkciji rehabilitiranja poraženih i odbačenih ideja i ideologija."

I drugi govornici su, na skupu održanom u novootvorenom Sheraton hotelu u glavnom gradu Albanije, istaknuli potrebu intenziviranja međuetničkog i međureligijskog dijaloga u cilju uklanjanja predrasuda radi većeg razumijevanja.

Program boravka u Tirani predsjednik Mesić završit će s nekoliko bilateralnih susreta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙