FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U BiH tijekom rata stradalo manje do 150 tisuća osoba

SARAJEVO,9. prosinca 2004.(Hina) - Stvarni broj žrtava rata u Bosni iHercegovini manji je od 150 tisuća, izjavio je Mirsad Tokačapredsjednik Istraživačko-dokumentacijskog centra BiH sa sjedištem uSarajevu u tekstu koji je u četvrtak objavilo sarajevsko"Oslobođenje".
SARAJEVO,9. prosinca 2004.(Hina) - Stvarni broj žrtava rata u Bosni i Hercegovini manji je od 150 tisuća, izjavio je Mirsad Tokača predsjednik Istraživačko-dokumentacijskog centra BiH sa sjedištem u Sarajevu u tekstu koji je u četvrtak objavilo sarajevsko "Oslobođenje".

Tokača i njegov centar uz financijsku potporu norveške vlade tijekom protekle godine aktivno su prikupljali podatke o žrtvama rata u BiH uspoređujući sve dostupne izvore.

Prema tim pokazateljima, u BiH je tijekom rata stradalo "više od 100 a manje od 150 tisuća ljudi".

Taj je broj znatno manji od onoga kojim se do sada spekuliralo, a maksimalne procjene su se kretale od 200 do 250 tisuća žrtava.

"Tragedija neće biti manja ako se kaže stvarna brojka žrtava. Laži o brojkama samo vode tome da mi uvijek budemo u sferi mraka, uvijek nečiji zatočenici", kazao je Tokača dodajući kako njega i njegov centar interesira stvarni broj koji će obuhvatiti sve žrtve na svim stranama.

On je pojasnio kako se radi precizna dokumentacija koja će točno utvrditi identitet stradale osobe, okolnosti pod kojima se to dogodilo.

Cijeli projekt rađen je po uzoru na bazu podataka o žrtvama holokausta. Za takav projekt američka vlada je izdvojila čak 17 milijuna dolara.

Za projekt izrade baze podataka o žrtvama rata u BiH vlasti te zemlje nisu osigurale ništa pa je sa o zahvaljujući donaciji iz Norveške on mogao uopće biti započet, ističe Tokača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙