FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte: do kraja godine pet do šest novih optužnica

SARAJEVODel Ponte: do kraja godine pet do šest novih optužnicaSARAJEVO,3. prosinca(Hina) - Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenogsuda zabivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte potvrdila je u petakkako će do kraja ovog mjeseca okončati sve istrage koje su u tijeku ipodići nove optužnice, no istodobno je istaknula kako Haaški tribunalneće prekinuti rad sve dok se u njemu ne nađu najtraženiji ratnizločinci poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića.
SARAJEVO,3. prosinca(Hina) - Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda zabivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte potvrdila je u petak kako će do kraja ovog mjeseca okončati sve istrage koje su u tijeku i podići nove optužnice, no istodobno je istaknula kako Haaški tribunal neće prekinuti rad sve dok se u njemu ne nađu najtraženiji ratni zločinci poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Del Ponte, koja boravi u dvodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini, kazala je novinarima u Sarajevu kako se može očekivati da do kraja godine bude podignuto "ne više od pet do šest novih optužnica" koje se odnose na zločine počinjene u različitim dijelovima bivše Jugoslavije.

Kao i obično odbila je komentirati na koga se odnose istrage koje su u tijeku.

Tužiteljica Del Ponte također je potvrdila da je spremna prepustiti nekoliko slučajeva u kojima se već podignute optužnice pravosudnim tijelima Hrvatske, BiH te Srbije.

Šest slučajeva, kako je kazala, bilo bi prepušteno Sudu BiH, vjerojatno već u siječnju naredne godine, a po jedan sudovima u Hrvatskoj odnosno Srbiji.

Kako je pojasnila, rječ je o slučajevima "srednje razine odgovornosti".

Komentirajući nedavne kritičke primjedbe što ih je izrekla na račun NATO-a zbog navodnog nedostatka političke spremnosti da se privedu Karadžić i Mladić, Del Ponte je u Sarajevu kazala kako je pritom mislila na najvišu političku razinu unutar Alijanse, a ne na postrojbe na terenu.

"Moje su kritike usmjerene na visoku političku razinu u NATO-u", kazala je Del Ponte istaknuvši kako ona ima pravo na kritiku bez obzira što je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer odbacuje.

"Realnost je da su Karadžić, Mladić i još 18 optuženih još na slobodi. Nezamislivo je da oni do sada nisu uhićeni", kazala je Del Ponte dodavši kako ona ima pravo i obvezu u ime svih žrtava zločina upozoravati na tu činjenicu.

Ona je ipak kazala kako sada, za razliku od ranijeg razdoblja, postoji politička volja koja bi trebala osigurati privođenje najtraženijih bjegunaca.

Pritom je iskazala puno povjerenje u misiju EUFOR-a u BiH koja je započela u četvrtak.

"Mislim de će s novom strukturom to (uhićenje) biti moguće", kazala je Del Ponte zaključivši kako se rad ICTY-a može ocijeniti uspjelim tek kada u Den Haag budu privedeni svi optuženici.

Dodala je također kako od Visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdown očekuje mjere koje bi na suradnju s Tribunalom prisilile i Republiku Srpsku.

(Hina) xrm ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙