FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Identificirano 10 žrtava iz masovnih grobnica, među kojima 17-godišnjak,

ZAGREB, 25. studenog 2004. (Hina) - Na Zavodu za sudsku medicinu ikriminalistiku Sveučilišta u Zagrebu danas je metodom DNAidentificirano 10 posmrtnih ostataka hrvatskih branitelja i civila,među kojima je i jedan 17-godišnjak, ekshumiranih iz masovnih ipojedinačnih grobnica s područja Vukovarsko srijemske i Ličko senjskežupanije.
ZAGREB, 25. studenog 2004. (Hina) - Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Sveučilišta u Zagrebu danas je metodom DNA identificirano 10 posmrtnih ostataka hrvatskih branitelja i civila, među kojima je i jedan 17-godišnjak, ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica s područja Vukovarsko srijemske i Ličko senjske županije.

Od pozvanih deset obitelji devet se odazvalo današnjoj identifikaciji te potvrdilo identitet žrtava.

Identifikaciji je nazočila je i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Ona je izvijestila da je danas identificirano sedam žrtve s područja Široke kule (izvađeno iz jame Golubnjače), dvoje je ekshumirano s Novog groblja u Vukovaru, a jadna osoba je iz Tovarnika.

"Iz jame Golubnjača na području Ličko senjske županije, gdje je pronađeno 11 posmrtnih ostataka, očekujemo identifikaciju još četiri osobe", dodala je.

U jami Golubnjača pronađeni su ubijeni ljudi s područja Široke kule, istaknula je Kosor i dodala da je u toj masovnoj grobnici pronađena i danas identificirana najmlađa žrtva ove grobnice - mladić od 17 godina.

To govori o okrutnosti srpskih zločinaca koji su počinili taj zločin, istaknula je.

Stručnjaci sa Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku izvijestili su kako su na žrtvama, pronađenim u masovnoj grobnici u jami Golubnjača, bile prostrijelne rane. Posmrtni ostatci tih žrtava bili su u jako lošem stanju. Također, budući da su tijela ubijenih bačena u dubinu od 60-tak metara, njihove su kosti bile izmiješane, a kosti lubanja bile su u pravilu slomljena, što je jako otežalo identifikaciju.

Ministrica Kosor izrazila je sućut obiteljima žrtava, te naglasila da je problem zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila i dalje jedan od najveći humanitarnih problema hrvatske Vlade.

Do današnje identifikacije na popisu zatočenih i nestalih bilo je 1184 osobe a s danas potvrđenih devet žrtava taj se broj smanjio na 1175.

Ministrica Kosor također je čestitala hrvatskim stručnjacima koji se bave o DNA analizom posmrtnih ostataka žrtava Domovinskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙