FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Bozanić posvetio crkvu Bezgrešnog srca Marijina

ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Nadbiskup zagrebački kardinal JosipBozanić posvetio je večeras na zagrebačkom Jordanovcu župnu crkvuBezgrešnog srca Marijina koju vode članovi Hrvatske isusovačkeprovincije.
ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić posvetio je večeras na zagrebačkom Jordanovcu župnu crkvu Bezgrešnog srca Marijina koju vode članovi Hrvatske isusovačke provincije.

Današnja svečanost posvete crkve upriličena je na svetkovinu bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u godini u kojoj se slavi 150. obljetnica proglašenja dogme o bezgriješnom začeću.

U prigodnoj propovijedi kardinal Bozanić upozorio je kako je za zagrebačku crkvu ovo velika svečanost te podsjetio da je papa Ivan Pavao II. danas u Bazilici sv. Petra u Vatikanu predvodio svečanu euharistiju u povodu spomenutog jubileja.

Naglasio je kako je dogma o bezgrešnom začeću proglašena u pravo vrijeme za povijest Katoličke crkve.

Upozorio je na grijeh koji vlada svijetom, rekavši da čovjek - kad zgriješi - to smatra normalnim i da jedino oslobođenje od grijeha možemo dobiti od Boga.

"Jedino Bog ne ostavlja čovjeka u grijehu, odnosno u vlastitoj nesreći", kazao je kardinal Bozanić, dodavši kako se "grijeh jedino može pobijediti Kristovom milošću" te da "nam je to Krist pokazao i preko Blažene Djevice Marije, čiju veliku svetkovinu danas slavimo.

"Ovo je blagdan kojim se vjernici pozivanju na suradnju i prijateljstvo i zajedništvo s Bogom", rekao je kardinal Bozanić.

Posvećujući glavni oltar crkve Bezgrješnog srca Marijina zagrebački nadbiskup u njega je postavio relikvije hrvatskog mučenika i blaženika kardinala Alojzija Stepinca, pozvavši vjernike, a osobito mlade i djecu da se mole tom velikanu crkve u Hrvata.

U misnom slavlju sudjelovalo je 40-ak svećenika, članova Hrvatske isusovačke provincije i župnici zagrebačkih župa.

Dozvolu za osnivanje ove župe dao je još 1961. tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Šeper.

Zbog nepovoljnih političkih prilika njena je gradnja počela tek 1994., a kamen temeljac blagoslovio je tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić. Od 1995. u crkvi se služe mise.

Osim župne crkve na Jordanovcu još djeluje Filozofski fakultet družbe Isusove i Pastoralni centar. Hrvatskim franjevcima taj prostor darovao je 1926. zagrebački nadbiskup Antun Bauer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙