FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena knjiga Bože Goluže "Pregled povijesti hrvatskog naroda"

ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Mostarski nakladnik "Crkva nakamenu" objavila je knjigu povjesničara Bože Goluže "Pregled povijestihrvatskoga naroda".
ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Mostarski nakladnik "Crkva na kamenu" objavila je knjigu povjesničara Bože Goluže "Pregled povijesti hrvatskoga naroda".

U uvodnom dijelu knjige, namijenjene kao priručnik za studente, autor je ukratko prikazao razvoj hrvatske historiografije.

U knjizi "Pregled povijesti hrvatskoga naroda" (216 str.) hrvatska se povijest dijeli u četiri doba: od početaka do 12. stoljeća, od 12. do 15., od 15. do 19. i 20. stoljeće.

U prvom je razdoblju Goluža obradio Dalmaciju i Panoniju prije doseljenja Hrvata, Hrvatsku u doba knezova i kraljeva, glagoljaštvo i slavensko bogoslužje.

Drugo razdoblje pak obrađuje političke i crkvene prilike u doba od 12. do 15. stoljeća u hrvatskim zemljama s posebnim poglavljima o Bosni i Humu, radu i položaju dominikanskih i franjevačkih redovnika, Crkvi bosanskoj i pravoslavlju u Bosni.

Treće razdoblje vremenski pokriva doba od 15. do 19. stoljeća, a prikazuje tursku okupaciju hrvatskih prostora i borbu za oslobođenje u tijeku 16. i 17. stoljeća, katolike istočnoga obreda u Hrvatskoj, pitanje Vlaha, Žumberčani u Hrvatskoj, političke i crkvene prilike u južnoj Hrvatskoj, Bosna i Hercegovina od 1700. do 1878., Hrvatska u Habsburškoj Monarhiji, Hrvatski katolički pokret te srpsku državu i Crkvu u njoj.

U četvrtom je razdoblju obrađeno XX. stoljeće i domaća stvarnost u zrcalu svjetskih događaja, političke prilike u BiH, Crkvene prilike u BiH, nastanak prve Jugoslavije, odnos katolika, pravoslavaca i muslimana prema prvoj državnoj zajednici Južnih Slavena, odnos kraljevske vlade i Svete Stolice, Nezavisna Država Hrvatska, komunistička Jugoslavija, stvaranje samostalne hrvatske države, BiH kao samostalna država i Domovinski rat.

Na kraju knjige objavljen je popis hrvatskih, hrvatsko-ugarskih i bosanskih vladara.

Knjizi je pridodana literatura i kazalo osoba.

Božo Goluža je profesor na Sveučilištu u Mostaru. Urednik je biskupijskog mjesečnika "Crkva na kamenu". Objavio je više radova, a među njima je i knjiga "Povijest Crkve".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙