FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge za ženska prava protiv ukidanja prava na pobačaj

ZAGREB, 25. studenog 2004. (Hina) - Autonomna ženska kuća Zagreb,Centar za žene žrtve rata - Rosa i Grupa za ženska ljudska pravaB.a.B.e. usprotivile su se danas najavljenim zahtjevima vjerskihzajednica za ukidanjem prava na pobačaj.
ZAGREB, 25. studenog 2004. (Hina) - Autonomna ženska kuća Zagreb, Centar za žene žrtve rata - Rosa i Grupa za ženska ljudska prava B.a.B.e. usprotivile su se danas najavljenim zahtjevima vjerskih zajednica za ukidanjem prava na pobačaj.

Udruge za ženska prava u zajedničkom priopćenju pozivaju javnost da zatraži od Vlade i Sabora da ni u kojem slučaju ne ukinu pravo na pobačaj, niti ga izmjenama zakona učine teže dostupnim.

Iskustva iz drugih zemalja svijeta dokazuju kako se ukidanjem prava na pobačaj samo povećava smrtnost žena, naglašava se u priopćenju.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje u svijetu umire 80.000 do 200.000 žena zbog ilegalnih, nestručno izvedenih pobačaja.

Dok Katolička crkva postojeći Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece proglašava "komunističkim", udruge ističu da je svojedobna zabrana pobačaja u komunističkoj Rumunjskoj prepunila sirotišta izgladnjelom i teško bolesnom djecom.

"Sve je nesigurnije živimo li u svjetovnoj ili crkvenoj, i to katoličkoj državi: vjeronauk kao obavezni predmet u školama, Božić i Uskrs kao jedini vjerski blagdani koje se navode u novim katalozima znanja za osnovne škole, adventski vijenci u Dnevniku javne televizije, povjeravanje seksualnog odgoja isključivo jednoj katoličkoj udruzi..."

Katolička crkva ne bi trebala imati nimalo više prava od drugih organizacija civilnog društva, a svakim ih danom dobiva sve više, ocjenjuju udruge u priopćenju.

Budući da je Hrvatska po Ustavu sekularna država, građanke i građani trebaju jasno zahtijevati da se o zakonima raspravlja na osnovi argumenata i brojki, a ne "poslanica i prijetilica".

"Crkve i druge vjerske zajednice mogu sa svojih propovjedaonica upućivati vjernike u svoj nauk, mogu ne opraštati grijehe, ali ne mogu i ne smiju čitavom društvu i državi svoje vrijednosti nametati kao apsolutne istine", stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙