FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proces Berlusconiju: Suci se sutra povlače na vijećanje

RIM, 8. prosinca 2004. (Hina) -
RIM, 8. prosinca 2004. (Hina) -

Suci milanskoga suda povući će se u četvrtak na vijećanje kako bi donijeli presudu protiv talijanskog premijera Silvija Berlusconija, jedinog optuženog u procesu SME, nazvanom tako po prehrambenoj tvrtki koja je trebala biti privatizirana.

Tužiteljica Ilda Boccassini zatražila je osam godina zatvora za Berlusconija, optuženoga za korupciju, dok je obrana zatražila njegovo oslobađanje, jer čin za koji je optužen, nije počinjen.

Završnom riječi Berlusconijevih odvjetnika Niccole Ghedine i Gaetana Pecorelle zaključena je prošlog petka rasprava na sudu u Milanu a suci se u četvrtak povlače na vijećanje, no to ne znači da će istoga dana izreći presudu.

U svojoj zaključnoj riječi Berlusconijev odvjetnik Pecorella izrekao je sucima posebno upozorenje, koje je protumačeno i kao političko.

"Uvjeren sam da ste vi (suci) prije svih svjesni da bi vaša presuda mogla izmijeniti povijest ove zemlje i da će utjecati na ugled Italije u svijetu", rekao je Pecorela.

No, ako bi suci i osudili Berlusconija to bi bila presuda samo prvostupanjskog suda, dakle ne i konačna, što znači da je Berlusconi i dalje nevin do konačne presude.

Talijanski premijer je već najavio kako ne bi podnio ostavku i ako bi bio osuđen na prvostupanjskom sudu. Oporba bi pak vjerojatno tražila Berlusconijev odlazak iz palače Chigi, sjedišta talijanske vlade.

Na osnovi dosadašnjeg tijeka procesa teško je prognozirati hoće li suci osuditi Berlusconija. U dijelu procesa SME u kojem je Berlusconi bio izuzet, na temelju zakona po kojem se nije smjelo suditi petorici najviših državnih dužnosnika a koji je zatim proglašen neustavnim, bili su osuđeni njegov prijatelj i bivši ministar obrane Cesare Previti, na pet godina zatvora i sudac Renato Squilante, na osam godina zatvora. Suci su dakle zaključili da je bilo korupcije, odnosno da je preko Previtija tvrtka Fininvest u Berlusconijevu vlasništvu podmitila tadašnjeg rimskog suca Squilantea, koji je trebao spriječiti privatizaciju SME.

Berlusconi je bio na čelu poduzetnika koji su se protivili odluci da prehrambena industrija SME ode u ruke poduzetnika Carla De Benedettija. Tako je, navodno, podmićen sudac koji je trebao donijeti odluku u korist Berlusconijeva zahtjeva.

Berlusconijeva obrana ne samo da drži kako Berlusconi nije znao za to, već smatra i kako čin korupcije ne postoji, te da je Fininvest platio Previtiju 434 tisuće dolara za savjetodavne usluge. Tužiteljstvo pak drži kako je Previti s tim novcem preko odvjetnika Attilija Pacifica, koji je kažnjen s četiri godine zatvora, podmitio rimske suce. U svakom slučaju epilog toga sudskog procesa imat će i odraza na politiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙