FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ž. Antunović: pozvat ću neovisne zastupnike da vrate novac

ZAGREB,8. prosinca(Hina) - Saborski Klub SDP-a oštro se danasusprotivio donošenju dopuna Zakona o političkim strankama, kojim se inezavisnim zastupnicima iz proračuna jamči novac osiguran za radpolitičkih stranaka, tvrdeći da HDZ time želi kupiti nezavisnezastupnike i legalizirati političku korupciju.
ZAGREB,8. prosinca(Hina) - Saborski Klub SDP-a oštro se danas usprotivio donošenju dopuna Zakona o političkim strankama, kojim se i nezavisnim zastupnicima iz proračuna jamči novac osiguran za rad političkih stranaka, tvrdeći da HDZ time želi kupiti nezavisne zastupnike i legalizirati političku korupciju.

"Radi se o drskom, bahatom i javnom legaliziranju političke korupcije", izjavila je zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović na 'briefingu' za novinare u Saboru, najavivši da će od neovisnih zastupnika tražiti da vrate novac.

HDZ je prozvala da kroz spomenute dopune želi ozakoniti "nezakonitu i neustavnu" odluku Odbora za Ustav i Poslovnik s početka godine, kojom je neovisnim zastupnicima omogućeno da, kako tvrdi, u džep stave 250 tisuća kuna godišnje.

"Ako HDZ želi nastaviti praksu kupovanja većine u Saboru neka to radi, kad tad će ih građani za to osuditi, ali ne mogu to raditi proračunskim novcem, neka izvole odriješiti svoju kesu", ocijenila je Antunović.

Istaknula je da se novac po zakonu namijenjen političkim strankama ni na koji način, ni po zakonu niti po Poslovniku, ne može dijeliti neovisnim zastupnicima, a posebno ne kroz Zakon o političkim strankama, kako to predlaže Odbor za Ustav i Poslovnik.

To se, kaže, može činiti intervencijama u zakon koji regulira prava i dužnosti saborskih zastupnika, primjerice povećanjem paušala na naknade za djelatnost neovisnih zastupnika, nikako ne dopunama Zakona o političkim strankama.

"Izvan svoje plaće i naknada ni jedan zastupnik ne može u džep staviti ni jednu kunu", naglasila je Antunović, koja je obrazloženje Odbora za Ustav da se dopune predlažu kako bi se svi zastupnici izjednačili u pravima, ocijenila "bacanjem magle pred oči".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙