FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborska oporba: većina falsificirala kvorum

ZAGREB,26. studenoga(Hina) - Tri oporbena kluba u Hrvatskom saboru -SDP, HSS i HNS, optužili su danas vladajuće da su lažirali kvorum usinoćnjem glasovanju o njihovu prijedlogu da se ministru vanjskihposlova Miomiru Žužulu izglasa nepovjerenje, zbog njegove navodneumješanosti u "aferu Imostroj".
ZAGREB,26. studenoga(Hina) - Tri oporbena kluba u Hrvatskom saboru - SDP, HSS i HNS, optužili su danas vladajuće da su lažirali kvorum u sinoćnjem glasovanju o njihovu prijedlogu da se ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu izglasa nepovjerenje, zbog njegove navodne umješanosti u "aferu Imostroj".

Predsjednici triju stranaka Ivica Račan (SDP), Vesna Pusić (HNS) i Zlatko Tomčić (HSS) na konferenciji za novinare, održanoj pred početak današnjeg zasjedanja Sabora, ustvrdili da je riječ o drugom slučaju falsificiranja kvoruma.

Prvi put se, kažu, to dogodilo pri imenovanju članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kad su brojači kvorumu pribrojali i zastupnike na odlasku, koji su predsjedničkom stolu bili okrenuti leđima.

Drugo falsificiranje kvoruma dogodilo se, kažu, sinoć, kad je izbrojano 79 zastupnika, koliko ih, tvrde, u sabornici nije moglo biti.

Oporba je zbog svega zatražila ponavljanje glasovanja o toj točki, a predsjednik Sabora Vladimir Šeks kazao je kako će o tomu razmisliti, a o svojoj odluci klubove će izvijestiti na popodnevnoj sjednici saborskog Predsjedništva, proširenoj predsjednicima klubova.

O stvarnom broju zastupnika koji su nazočili jučerašnjem glasovanju o prijedlogu Žužulove smjene govorili su danas i saborski kuloari, u kojima se moglo čuti da HDZ ni teoretski nije mogao prikupiti kvorum.

Naime, kako su zastupnici i novinari danas preračunavali, čak i pod pretpostavkom da je u sabornici bilo svih 66 HDZ-ovaca i pet zastupnika nacionalnih manjina, za kvorum (77) bi morali skupiti još šest zastupnika.

No, manjinac Jene Adam tvrdi da, zbog grlobolje, nije nazočio glasovaju, a ostali zastupnici svjedoče da u sabornici nije bilo ni Zdenke Čuhnil.

U dvorani su, uz HDZ-ovce, u vrijeme utvrđivanja kvoruma ostala su dvojica HSP-ovaca Ante Đapić i Vladu Jukić, DC-ovac Frano Piplović, nezavisni Ivo Lončar te HSU-ovac Silvano Hrelja, što, pribroji li se i Vilim Herman, koji je, po vlastitom svjedočenju, izvan sabornice bio "većim dijelom tijela", čini ukupno 75 zastupnika.

S Obzirom da u SDSS-u tvrde da glasovanju nije nazočio niti jedan od njihovih zastupnika, da u Saboru nije bilo ni HSLS-ovaca, a da je u glasovanju sudjelovao samo jedan zastupnik HSU-a, nejasno im je kako su brojači s galerije mogli izbrojati čak 79, a potom i 78 nazočnih, nakon izlaska Vilima Hermana.

Saborski brojači pak oštro odbacuju optužbe o lažiranju kvorma, te pojašnjavaju da u nazočne broje sve zastupnike koji se u trenutku utvrđivanja kvoruma nađu u sabornici, bez obzira jesu li na svom mjestu ili na odlasku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙