FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obvezatne upute broj V

ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Na temelju članka 22. stavka 1.točke 2. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske ("Narodnenovine", broj 22/92, 42/92 - isp., 71/97), Državno izbornopovjerenstvo Republike Hrvatske utvrđuje Obvezatne upute broj V.
ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Na temelju članka 22. stavka 1. točke 2. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 22/92, 42/92 - isp., 71/97), Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske utvrđuje Obvezatne upute broj V.

NAČIN GLASOVANJA OSOBA S TJELESNOM MANOM, NEPISMENIH OSOBA TE OSOBA KOJE NISU U MOGUĆNOSTI PRISTUPITI NA BIRAČKO MJESTO

1. Glasovanje se obavlja osobno.

Iznimno, birač koji zbog kakve tjelesne mane (slijepe osobe, osobe bez ruku i slično) ili zbog toga što je nepismen ne bi mogao samostalno glasovati, može doći na biračko mjesto s drugom osobom koja je pismena i koja će po njegovoj ovlasti i uputi zaokružiti redni broj na glasačkom listiću ispred imena kandidata za predsjednika Republike Hrvatske za kojeg birač glasuje.

2. Kad birač zbog teže bolesti, tjelesnog oštećenja ili nemoći nije u mogućnosti pristupiti na biračko mjesto (jer se nalazi u bolnici, bolestan kod kuće, jer je invalidna ili nepokretna osoba i sl.), a izrazi želju glasovati, obavijestit će o tome birački odbor koji će mu omogućiti glasovanje.

U tom cilju predsjednik biračkog odbora određuje najmanje dva člana ili zamjenika člana biračkog odbora koji će posjetiti birača u mjestu gdje se nalazi i omogućiti mu glasovanje, vodeći računa o tajnosti glasovanja. Pri tome će birač sam staviti svoj glasački listić u zasebnu omotnicu (kuvertu) i zatvoriti je u prisutnosti članova biračkog odora, koji će je, kada dođu na biračko mjesto, ubaciti u glasačku kutiju.

Glasovanje na opisani način (točka 2. ovih Obvezatnih uputa) obavit će se samo u slučaju ako je birač dostupan biračkom odboru i kada je pravovremeno obavijestio birački odbor da želi glasovati.

3. Glasovanje osoba iz točaka 1. i 2. ovih Obvezatnih uputa posebno će se iskazati u zapisniku o radu biračkog odbora.

4. Ove Obvezatne upute stupaju na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙