FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o izbornoj reformi u Hrvatskoj

ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Dvodnevni okrugli stol o izbornojreformi u Hrvatskoj sa svrhom jačanja dijaloga između Vlade, saborskihzastupnika, nevladinih organizacija, sveučilišnih stručnjaka iDržavnog izbornog povjerenstva, koji organizira Misija OESS-a uRepublici Hrvatskoj, uz potporu Vijeća Europe i Venecijanske komisije,započeo je danas s radom u Zagrebu.
ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Dvodnevni okrugli stol o izbornoj reformi u Hrvatskoj sa svrhom jačanja dijaloga između Vlade, saborskih zastupnika, nevladinih organizacija, sveučilišnih stručnjaka i Državnog izbornog povjerenstva, koji organizira Misija OESS-a u Republici Hrvatskoj, uz potporu Vijeća Europe i Venecijanske komisije, započeo je danas s radom u Zagrebu.

Otvarajući okrugli stol voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby, među ostalim, je istaknuo da je u proteklih nekoliko godina učinjen bitan napredak u hrvatskom izbornom zakonodavstvu, što je vidljivo i iz Izvješća OESS-ova Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Dodao je da tome u prilog ide i činjenica da predstojeće predsjedničke izbore ODIHR nije predvidio svoju promatračku misiju.

Hrvatska je na putu prema članstvu Europske unije i međunarodna će joj zajednica pružiti punu potporu na tom putu, rekao je Semneby.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić ocijenio je da je Hrvatska zemlja stabilne demokracije i da je u proteklih 13 godina ostvaren znatan napredak u razvoju institucija, te da građani imaju u njih sve više povjerenja. U pripremi izbora poduzeti su koraci vezani uz informatizaciju popisa birača, pa građani na webu mogu dobiti uvid u taj popis, a postignuta je prepoznatljivost izbornog sustava i institucija, rekao je Palarić. Podsjetio je, među ostalim, da je Vlada na poticaj Ureda raspisala izbore za Vijeća nacionalnih manjina te je na taj način osigurana bolja zastupljenost manjina.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić rekao je da Sabor izuzetnu pozornost posvećuje izbornom zakonodavstvu, regulirana su pitanja koja do sada nisu bila te

otklonjene manjkavosti i nedostaci.

"Odlučili smo da izbore nadgleda Vrhovni sud, a ne tijela državne uprave kako bi se izbjegla svaka moguća pristranost", naglasio je Bebić. Izrazio je uvjerenost da će okrugli stol, dati doprinos daljnjem razvoju izbornog zakonodavstva u Hrvatskoj.

Govoreći o zastupljenosti manjina u Hrvatskom saboru napomenuo je da je u njega izabrano osam zastupnika nacionalnih manjina, od kojih su tri srpska i pet ostalih nacionalnih manjina. Imamo uzoran Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, no drugo je pitanje primjenjuje li se svugdje u potpunosti (primjerice zbog nedostatka novca), rekao je Bebić.

Predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivica Crnić pojasnio je da je to povjerenstvo ad hoc tijelo koje za svake izbore imenuje Ustavni sud, a čine ga suci Vrhovnog suda i istaknuti pravni stručnjaci.

Podsjetio je da je još 2002. godine DIP tražio osnivanje stalnog izbornog tijela, no iako je incijativa formalno uvažena, ni jedan dokument u tom pravcu nije pripremljen za saborsku raspravu. Nema razloga da se i u tom dijelu ne uvedu izborni standardi kao i u Europi, rekao je Crnić. Dodao je da Kodeksom o izborima, koji je usvojila Venecijanska komisija, posebna je pozornost posvećena neovisnosti izbornih tijela, što također ukazuje na potrebu osnutka stalnog izbornog povjerenstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙