FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIP: od ponoći teče rok za prikupljanje biračkih potpisa za kandidate

ZAGREB,1. prosinca(Hina) - Svi izborni rokovi za predsjedničke izbore,koji će se održati 2. siječnja 2005., teku od 2. prosinca - od ponoćikada počinje teći rok za prikupljanje biračkih potpisa zapredsjedničke kandidate, najavio je danas na konferenciji za novinarepredsjednik Državnoga izbornoga povjerenstva (DIP) Ivica Crnić.
ZAGREB,1. prosinca(Hina) - Svi izborni rokovi za predsjedničke izbore, koji će se održati 2. siječnja 2005., teku od 2. prosinca - od ponoći kada počinje teći rok za prikupljanje biračkih potpisa za predsjedničke kandidate, najavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Državnoga izbornoga povjerenstva (DIP) Ivica Crnić.

Birački se potpisi, naglasio je, moraju prikupljati na propisanim obrascima u koje se unosi ime, prezime i adresa potpisnika koji podupire kandidata.

Identifikacija se mora utvrditi uvidom u osobnu iskaznicu ili putovnicu potpisnika, a ako ta osoba želi može se identificirati i preko JMBG-a, rekao je Crnić.

Kandidature, koje imaju potporu s najmanje deset tisuća potpisa, moraju se u DIP fizički predati do 13. prosinca u 24 sata. Mora ih pratiti i očitovanje predsjedničkog kandidata da pristaje na kandidaturu ovjereno na sudu. Politička stranka koja stoji iza kandidata mora o tome predati izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika.

Očitovanje kandidata može ovjeriti svaki općinski sud, a za zaboravljive kandidate 13. prosinca do 24 sata dežurat će Općinski sud u Zagrebu, najavio je predsjednik DIP-a.

DIP će zatim, u roku od 48 sati, objaviti listu predsjedničkih kandidata u svim dnevnim novinama i na HRT-u.

Službena izborna promidžba traje od 16. do 31. prosinca, 1. i 2. siječnja 'rezerviran' je za izbornu šutnju.

Na dan izbora, biračka će mjesta biti otvorena od 7 do 19 sati.

Na 2. siječnja, ovisno o lokalnom vremenu države, glasovat će moći i hrvatski građani u inozemstvu.

Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je državama primateljicama predsjedničke izbore, rekao je član DIP-a Branko Hrvatin, koji drži da će se ponoviti brojke s posljednjih predsjedničkih izbora kada se glasovalo u 50 zemalja i na 150 biračkih mjesta.

U odnosu prema prošlim, najavljene izbore za predsjednika države 'prati' i jedna novost, istaknuo je Crnić, precizirajući da kandidati svoju izbornu promidžbu financiraju iz vlastitih sredstava, te iz darova domaćih fizičkih i pravnih osoba.

Ne smiju ih, upozorio je, financirati javna i poduzeća u većinskom vlasništvu države, udruge radnika i poslodavaca i sl.

Zakon ne ograničava koliko kandidati smiju potrošiti u promidžbi, ali ih obvezuje da najkasnije sedam dana prije izbora dostave DIP-u prijevremena izvješća o visini i izvorima prikupljenog novca.

Petanaest dana nakon izbora dužni su DIP-u dostaviti podatke o visini i izvoru utrošenih financijskih sredstava u promidžbi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙