FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: počeo znanstveni skup "Krležinih dana"

OSIJEK,8. prosinca 2004.(Hina) - Znanstveni dio tradicionalne priredbe"15. Krležinih dana", koja se u Osijeku održava od 7. do 10. prosinca,počeo je danas na osječkom Filozofskom fakultetu skupom "Zavičajno ieuropsko u hrvatskoj drami i kazalištu".
OSIJEK,8. prosinca 2004.(Hina) - Znanstveni dio tradicionalne priredbe "15. Krležinih dana", koja se u Osijeku održava od 7. do 10. prosinca, počeo je danas na osječkom Filozofskom fakultetu skupom "Zavičajno i europsko u hrvatskoj drami i kazalištu".

Iduća tri dana o toj će temi govoriti tridesetak sudionika, među kojima Branko Hećimović, Nedjeljko Fabrio, Nikola Batušić, Antonija Bogner-Šaban, Ante Stamać i Georgij Paro. Raspravljat će se, uz ostalo, o novinskoj kazališnoj kritici od 1941. do 1945., zavičajnom i općem u hrvatskoj operi druge polovice 20. stoljeća, slovačkim prijevodima hrvatskih drama te o Krležinu stvaralaštvu.

Pozdravivši sudionike skupa, član Predsjedništva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Nikola Batušić kazao je kako je Akademija tu priredbu, od početaka, prepoznala kao jedan od prioriteta te kako su zbornici "Krležinih dana" jedna od nezamjenjivih biblioteka, koje obogaćuju hrvatsku kulturu i znanost.

Predsjednik Odbora "Krležinih dana" Branko Hećimović kazao je kako će osim domaćih znanstvenika i stručnjaka na skupu sudjelovati i gosti iz Italije, Slovačke, Bugarske te Srbije i Crne Gore. Ocijenio je kako je tradicionalno održavanje skupa pomoglo afirmiranju mladih znanstvenika humanističke usmjerenosti, koji su dobili priliku govoriti i predstaviti svoja priopćenja.

Izaslanstvo sudionika "Krležinih dana" popodne će položiti vijenac kod spomenika Miroslavu Krleži u osječkom Parku kralja Petra Krešimira IV., a u osječkom HNK bit će predstavljen zbornik s prošlogodišnjih "Krležinih dana" te bibliografija članaka i rasprava "Kazalište u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini 1824-1945".

U kazališnom dijelu priredbe osječki će HNK izvesti operu "Nikola Šubić Zrinjski" Ivana pl. Zajca.

Utemeljitelj "Krležinih dana" je osječki HNK, a suutemeljitelji osječki Filozofski fakultet i HAZU-ov Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Osječko-baranjska županija i grad Osijek, a supokrovitelji HAZU i osječko Sveučilište "Josipa Jurja Strossmayera".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙