FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo znanstveni skup o Milivoju Solaru

ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - U sklopu projekta Hrvatskimodernizam 20. stoljeća jutros je u Nacionalnoj i sveučilišnojknjižnici u Zagrebu počeo 4. znanstveni skup s međunarodnimsudjelovanjem "Hrvatska književnost 20. stoljeća, različite ideje ifunkcije književnosti - znanstveno djelo Milivoja Solara".
ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - U sklopu projekta Hrvatski modernizam 20. stoljeća jutros je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu počeo 4. znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Hrvatska književnost 20. stoljeća, različite ideje i funkcije književnosti - znanstveno djelo Milivoja Solara".

Na početku ovog dvodnevnog skupa govorili su akademici Ante Stamać, Pavao Pavličić i prof. Zvonko Kovač.

O Solaru kao teoretiku književnosti akademik Stamać je istaknuo kako je njegov književno-teorijski sustav strogo sinkronijski motreno znanstvo. Njegove se zasade i načela mogu svesti na tradicionalnu teoriju književnosti, proučavanje mitova i mitologije i filozofiju književnosti, zaključio je Stamać.

Govoreći o Solarovoj "Povijesti svjetske književnosti", akademik Pavličić je napomenuo kako je ju je Solar napisao prvenstveno kao teoretičar te istaknuo da je to kod nas prvo autorsko djelo takve vrste.

Tijekom današnjeg dana, o Solarevu djelu među ostalim još će govoriti Branimir Bošnjak, Tatjana Jukić i Marina Protrka.

Na kraju današnjeg dijela skupa bit će predstavljena Solarova knjiga "Filozofija književnosti".

Skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙