FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveno-stručni skup "Vukovar '91"

VUKOVAR,17. studenoga(Hina) - U Vukovaru se danas, u organizacijiInstituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" iz Zagreba, održava 7.znanstveno-stručni skup "Vukovar '91 - trinaest godina poslije" kojije ove godine tematski posvećen "Hrvatskim osloboditeljskim akcijama1991.-1995. - činjenicama i predrasudama".
VUKOVAR,17. studenoga(Hina) - U Vukovaru se danas, u organizaciji Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" iz Zagreba, održava 7. znanstveno-stručni skup "Vukovar '91 - trinaest godina poslije" koji je ove godine tematski posvećen "Hrvatskim osloboditeljskim akcijama 1991.-1995. - činjenicama i predrasudama".

U radu skupa sudjeluje 20-ak sudionika, a sve nazočne na početku rada skupa pozdravio je ravnatelj Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" Vlado Šakić.

U govoru Šakić je ustvrdio kako su "posljednjih godina u Hrvatskoj Domovinski rat i oslobodilačke akcije "Bljesak" i "Oluja" medijski zamagljivani".

"Postoje strukture koje sasvim ciljano žele potvrditi tezu da Hrvati nisu sposobni zasnovati vlastitu državu, a ako to i jesu u stanju učiniti, onda takva država mora biti zasnovana na zločinu", rekao je Šakić. Dodao je kako je zadaća znanstvenika ne dopustiti da se "iz konteksa predrasuda ili nekih perspektiva koje zamagljuju našu stvarnost govori o bilo kojem fenomenu, a posebice ne o tako važnom kao što su hrvatske osloboditeljske akcije koje su temelj uspostave hrvatske države".

"Ovaj skup naš je čin obrane istine o Domovinskom ratu", poručio je Šakić.

Tijekom trajanja skupa, koji s radom završava u poslijepodnevnim satima, predviđen je niz stručnih izlaganja.

O osloboditeljskoj akciji "Zapadna Slavonija" sudionicima skupa govorit će general pukovnik Miljenko Crnjak, a o osloboditeljskim akcijama "Skok 1" i "Skok 2" brigadir Ante Kotromanović.

O geostrateškim aspektima hrvatskih osloboditeljskih akcija izlagat će brigadir Marinko Lozančić, o vojnim aspektima general zbora Ante Roso, povijesno-pravnim Josip Jurčević, a o međunarodnim aspektima hrvatskih osloboditeljskih akcija Hrvoje Kačić.

Predviđena su i izlaganja Dražena Živića (Demografski aspekti hrvatskih osloboditeljskih akcija), Slobodana Langa (Humanitarni aspekti hrvatskih osloboditeljskih akcija), Renata Matića i Tomislava Smerića (Sociološki aspekti hrvatskih osloboditeljskih akcija), Vine Mihaljevića (Socioreligijski aspekti hrvatskih osloboditeljskih akcija), Zorana Komara i Stanka Rihtara (Psihološki aspekti hrvatskih osloboditeljskih akcija) i Miroslava Tuđmana (Specijalnoratovski aspekti hrvatskih osloboditeljskih akcija).

Sedmi znanstveno-stručni skup "Vukovar '91 - trinaest godina poslije" održava se u suradnji s Centrom za istraživanje ratnih zločina u Vukovaru te uoči 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Toga dana u Vukovaru će se nizom komemorativnih događanja obilježiti trinaest godina od sloma obrane grada i stradanja hrvatskih branitelja i civila u srpskoj agresiji i okupaciji Vukovara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙