FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pripreme EU i Turske za summit

ANKARA, 7. prosinca 2004. (Hina) - Nizozemski ministar za europskeposlove Atzo Nicolai doputovao je u višednevni posjet Turskoj unastojanju da se definira Nacrt deklaracije pripremljene za summit EU17. prosinca s obzirom na to da Nizozemska sada predsjeda Europskomunijom.
ANKARA, 7. prosinca 2004. (Hina) - Nizozemski ministar za europske poslove Atzo Nicolai doputovao je u višednevni posjet Turskoj u nastojanju da se definira Nacrt deklaracije pripremljene za summit EU 17. prosinca s obzirom na to da Nizozemska sada predsjeda Europskom unijom.

Čelnici EU trebali bi na tom skupu donijeti konačnu odluku o tome hoće li Turskoj ponuditi točan datum pregovora o punopravnom članstvu ili samo specijalne "bruxellske odnose".

Nešto ranije, 14. prosinca Europski parlament bi trebao izglasati važno izvješće o napretku Turske prema pristupu EU.

Turska odlučno odbija bilo kakve nove preduvjete za članstvo EU, uključujući i pritiske da prije 17. prosinca prizna grčku ciparsku administraciju. Vjeruje se da će takvo stajalište biti obznanjeno i nakon današnjeg sastanka najužeg državnog vodstva Turske u ankarskoj predsjedničkoj palači na Cankayi.

Sastanak će se održati pod predsjedanjem šefa države Ahmeta Necdeta Sezera, a bit će nazočni i premijer Recep Tayyip Erdogan, čelnik oporbene Republikanske stranke (CHP) Deniz Baykal i drugi. Očekuje se da će se na tom skupu ponoviti zahtjev Turske da se razgovorima o priključenju EU pristupi bez ikakvih dodatnih uvjeta u 2005.

++(Hina) xsk ybs

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙