FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U nacrt deklaracije EU o Turskoj uvedeno pitanje mučenja

BRUXELES, 7. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Novi nacrt deklaracijeEU-a o otvaranju pregovora o pristupu s Turskom, prvi put predviđauvođenje osjetljivog pitanja mučenja i zlostavljanja.
BRUXELES, 7. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Novi nacrt deklaracije EU-a o otvaranju pregovora o pristupu s Turskom, prvi put predviđa uvođenje osjetljivog pitanja mučenja i zlostavljanja.

U nacrtu čiji je primjerak podijeljen predstavnicama zemalja članica, a jedan je dobila redakcija Reutersa, spominju se i striktna pravila koja Turska mora zadovoljiti kako bi napredovala u pregovorima o pristupu, ako čelnici EU-a na summitu 17. prosinca donesu odluku o početku pregovora o pristupu s Ankarom.

Prvi će se put pitanje mučenja i zlostavljanja eksplicitno spomenuti u dokumentu o otvaranju pregovora sa zemljom kandidatkinjom, što je odraz daljnje zabrinutosti EU-a zbog problema Turske u pogledu poštivanja ljudskih prava.

Unošenje točke o mučenju i zlostavljanju u nacrt deklaracije EU-a, o čemu će veleposlanici EU-a razgovarati na sastanku u srijedu, uslijedilo je nakon što je nekoliko zemalja članica prigovorilo da primjena reformi o ljudskim pravima u Turskoj bitno zaostaje za legislativnim promjenama u zemlji, doznaje se od diplomata.

U revidiranom tekstu Europska komisija se poziva da pozorno nadzire potpunu primjenu temeljnih sloboda i puno poštivanje ljudskih prava u Turskoj "kako bi se zajamčila neopozivost procesa političkih reformi". Komisija će zemljama članicama redovito podnositi izvješća o poštivanju ljudskih prava u Turskoj.

Turska je vlada priznala postojanje mučenja, no opovrgla je optužbe skupina za ljudska prava prema kojima se ona i dalje prakticiraju, posebno na jugoistoku zemlje gdje živi većinsko kurdsko stanovništvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙