FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP osudio i ogradio se od jučerašnje ustaške ikonografije u Zadru

ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatska stranka prava danas jeoštro osudila i ogradila se od isticanja ustaške ikonografije u tijekuproslave Dana Hrvatskog domobrana jučer u Zadru, u kojem je sudjelovaoi predstavnik te stranke.
ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatska stranka prava danas je oštro osudila i ogradila se od isticanja ustaške ikonografije u tijeku proslave Dana Hrvatskog domobrana jučer u Zadru, u kojem je sudjelovao i predstavnik te stranke.

Ustaške odore i znakovlje, posebno isticanje slike generala Ante Gotovine uza sliku ustaškog poglavnika Ante Pavelića, šteti i Hrvatskoj i Gotovini, rekao je predsjednik HSP-a Anto Đapić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

"Domovinski rat ne može se povezivati s pokretom koji je izgubio rat, koji je bio totalitaristički i nedemokratski. Bilo kakvo povezivanje Gotovine i Pavelića nije dobro ni za Gotovinu, ni za Hrvatsku u cjelini", izjavio je Đapić.

Ustaška ikonografija nanosi Hrvatskoj veliku štetu, posebno u vrijeme kad se čini sve kako da se Hrvatska pokaže u što boljem svjetlu i za desetak dana dobije datum pregovora za ulazak u EU, kazao je Đapić.

Istaknuo je da HSP oštro osuđuje i ograđuje se od jučerašnjih događaja u Zadru za proslave Dana Hrvatskog domobrana, posebno zato što se, kaže, plemenita ideja da se oda počast prosinačkim žrtvama iz 1918. iskoristila u dnevno-političke svrhe.

Najavio je da će HSP ubuduće uvelike voditi računa o sudjelovanju na obljetnicama i sličnim događajima kako se HSP više ne bi dovodio u kontekst nečega od čega se već više puta ogradio.

Nazočnost čelnika zadarske podružnice HSP-a Danijela Kotlara i njegovo obraćanje skupu Đapić je obrazložio nakanom da progovori o domobranskim postrojbama, zapovjednik kojih je bio tijekom srpske agresije na Zadar i Hrvatsku.

U dvorani u Zadru, u kojoj je bilo 50-ak sudionika, bile su izvješene slike Ante Gotovine i Ante Pavelića, a nakon skupa 30-ak osoba, od kojih su neke bile odjevene u crne odore s istaknutim ustaškim znakovljem, prošlo je središtem Zadra sa slikom ustaškog poglavnika Ante Pavelića.

Izgred je jučer osudila Vlada, a policija provodi obradu slučaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙