FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o osnivanju povjerenstva za transkripte iz Ureda Predsjednika

ZAGREB,12. studenoga(Hina) - Hrvatski sabor danas je 11. sjednicu nastavio raspravom o HSP-ovu zahtjevu da se osnuje istražno saborskopovjerenstvo koje bi utvrdilo sve okolnosti i činjenice oko postupanjas transkriptima iz Ureda prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.
ZAGREB,12. studenoga(Hina) - Hrvatski sabor danas je 11. sjednicu nastavio raspravom o HSP-ovu zahtjevu da se osnuje istražno saborsko povjerenstvo koje bi utvrdilo sve okolnosti i činjenice oko postupanja s transkriptima iz Ureda prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Obrazlažući zahtjev za osnivanje povjerenstva, kojega su HSP-ovci poduprijeli potpisima 16 zastupnika, HSP-ov čelnik Anto Đapić kazao je da hrvatska javnost već godinama svjedoči 'curenju' tajnih transkripata bitnih za nacionalnu sigurnost i obranu države.

"To se klupko mora početi rasplitati", rekao je Đapić, naglasivši kako je obveza svake države štititi nacionalni interes, posebno u pogledu obrane i nacionalne sigurnosti, poduzimanjem zaštitnih mjera prema dokumentima s oznakom državne ili vojne tajne.

Ipak, upozorava, zadnjih nekoliko godina mediji učestalo objavljuju transkripte prije no što je s njih skinuta oznaka tajnosti, a što je kulminiralo nedavnom objavom tzv. brijunskih transkripata koji svjedoče o akciji "Oluja".

"Kod nas medijske kuće štite svoje arhive, a država to ne čini", kazao je Đapić, istaknuvši kako je krajnje vrijeme da se otkrije istina o tome tko je odgovoran za 'curenje' transkripata u javnosti, o kakvom se gradivu radi, je li bilo neovlaštenog ustupanja tajnih dokumenata domaćim i stranim fizičkim i pravnim osobama, uz čije odobrenje, itd.

Bitna dužnost povjerenstva, kaže, bila bi utvrditi zašto gradivo iz Ureda Predsjednika nije pohranjeno u Državni arhiv, kako je posebnom odlukom propisala Vlada još u siječnju 2001., jesu li transkripti na legalan način dostavljani Haaškom sudu, je li bilo krivotvorenja transkripata u odnosu na originalne tonske zapise.

Povjerenstvo bi, dodaje Đapić, trebalo utvrditi popis transkripata od smrti predsjednika Tuđmana do danas, s posebnim naglaskom na gradivo za koje postoji sumnja da je nezakonito ustupano medijima ili osobama.

Potrebno je utvrditi i koje su osobe bile odgovorne za čuvanje tih dokumenata, uz čije je i kakve naloge gradivo napuštalo Ured Predsjednika, tko je obavljao prijepise transkripata i uz koje zaštitne mjere, rekao je HSP-ov predsjednik.

O HSP-ovu zahtjevu raspravljaju saborski klubovi zastupnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙