FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROSPER: ZBOG NESURADNJE SRBIJE ICTY MOŽE RADITI I NAKON 2008.

ZAGREB,6. prosinca(Hina) - Veleposlanik SAD-a za pitanja ratnihzločina Pierre Richard Prosper izjavio je u ponedjeljak u Den Haagu dabi zbog nesuradnje Beograda, Međunarodni kazneni sud za bivšuJugoslaviju (ICTY) mogao produljiti rad i nakon 2008. godine.
ZAGREB,6. prosinca(Hina) - Veleposlanik SAD-a za pitanja ratnih zločina Pierre Richard Prosper izjavio je u ponedjeljak u Den Haagu da bi zbog nesuradnje Beograda, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) mogao produljiti rad i nakon 2008. godine.

Nakon razgovora sa zamjenikom glavne tužiteljice ICTY-a Davidom Tolbertom, Prosper je izjavio da Srbija uopće ne surađuje sa sudom, pripisujući odgovornost za to premijeru Vojislavu Koštunici, izvijestila je iz Den Haaga srbijanska agencija Beta.

"Činjenica je da Beograd ne surađuje, zbog čega se povećava vjerojatnost da će rok za okončanje rada Tribunala do 2008. biti produljen", rekao je Prosper.

Potvrdio je da se u Srbiji ne nalaze samo najtraženiji optuženici, nego i veći broj drugih haških bjegunaca.

Poručivši premijeru Koštunici kako je rješenje problema u slanju bjegunaca u Den Haag, Prosper je rekao da zbog nesuradnje nisu moguća ni suđenja pred domaćim sudovima, već svi optuženi moraju biti prebačeni u Den Haag, uključujući i četvoricu vojnih i policijskih generala optuženih zbog ratnih zločina na Kosovu.

Prema "izlaznoj strategiji" Haškog suda, koju je utvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a, s ovom godinom završava aktivni mandat Tužiteljstva, s godinom 2008. svi prvostupanjski postupci a do isteka 2010. i svi žalbeni postupci tog 'ad hoc' suda UN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙