FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROMINS pozdravlja Vladine mjere protiv sive ekonomije

ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Gospodarsko interesno udruženje zaproizvodnju, preradu i promet mineralnih sirovina (GIU PROMINS)pozdravlja mjere hrvatske Vlade za suzbijanje sive ekonomije napodručju eksploatacije mineralnih sirovina - kamena, šljunka, pijeskai ostalih sirovina, tj. mjere protiv onih koji ne plaćaju koncesijskenaknade.
ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Gospodarsko interesno udruženje za proizvodnju, preradu i promet mineralnih sirovina (GIU PROMINS) pozdravlja mjere hrvatske Vlade za suzbijanje sive ekonomije na području eksploatacije mineralnih sirovina - kamena, šljunka, pijeska i ostalih sirovina, tj. mjere protiv onih koji ne plaćaju koncesijske naknade.

Jedan od većih problema sive ekonomije, kako su istaknuli u priopćenju, upravo je ilegalno iskorištavanje mineralnih sirovina.

Promins traži da nadležna ministarstva i Državni inspektorat razlikuju legalna eksploatacijska polja mineralnih sirovina koja rade sukladno Zakonu o rudarstvu od kopova i šljunčara koji nemaju veze s rudarskom djelatnošću, već ih se može svrstati upravo u područje sive ekonomije.

Iz Promins-a skreću pozornost na sporost i nedosljednost državne administracije u rješavanju imovinsko pravnih odnosa na državnom šumskom i poljoprivrednom zemljištu radi gospodarenja mineralnim sirovinama, što je, kako navode, najveća prepreka u ishođivanju potrebne dokumentacije za izvođenje rudarskih radova.

Naime, prema podacima Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, toj je instituciji podneseno 200 zahtjeva za reguliranje imovinsko-pravnih odnosa, od kojih je riješeno svega oko 10 posto. Uzme li se pak u obzir podatak Državnog inspektorata da je u 2002. godini aktivno bilo 391 eksploatacijsko polje, zaključuju kako je oko 50 posto od tog broja blokirano sporošću administracije, kazali su u Promins-u te dodali kako tu sporost doživljavaju kao poticanje rada na crno.

Iz Udruženja upozoravaju i na neodgovarajuću metodologiju utvrđivanja naknade za korištenje državnog zemljišta unutar odobrenih eksploatacijskih polja, gdje su iznosi za petogodišnji zakup ili zasnivanje služnosti ponekad i višestruko veći od prodajne vrijednosti tog zemljišta.

Stoga su u Udruženju mišljenja kako treba pojednostaviti proceduru ishođenja potrebne dokumentacije za izvođenje rudarskih radova, zatim da se koncesijom za mineralne sirovine obuhvati i pravo korištenja pripadajućeg zemljišta ako je ono u državnom vlasništvu te da se utvrde realne naknade za gospodarenje mineralnim sirovinama.

U GIU Promins se zalažu i za hitno donošenje Nacionalne strategije gospodarenja mineralnim sirovinama, jer bez tog dokumenta, kako su istaknuli, nije moguće prostorno planiranje gospodarenja tim resursom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙