FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poništeni rezultati mađarskog referenduma

BUDIMPEŠTA, 6. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Rezultati dvostrukogreferenduma o dodjeli državljanstva Mađarima koji žive u inozemstvu iprivatizaciji bolnica održanog u nedjelju biti će poništeni zbogpremalog odaziva birača, objavljeno je u ponedjeljak.
BUDIMPEŠTA, 6. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Rezultati dvostrukog referenduma o dodjeli državljanstva Mađarima koji žive u inozemstvu i privatizaciji bolnica održanog u nedjelju biti će poništeni zbog premalog odaziva birača, objavljeno je u ponedjeljak.

Nakon prebrojavanja 99,99 posto listića, odaziv na referendum iznosi 37,48 posto, navelo je središnje izborno povjerenstvo (OVB) u Budimpešti.

Da bi rezultat dvostrukog referenduma bio valjan, bilo koji odgovor "da" ili "ne", trebao je dobiti najmanje 25 posto glasova od 8.034.300 ukupno upisanih birača, tj. najmanje 2.010. 250 glasova.

Na pitanje o davanju mađarskog državljanstva etničkim Mađarima u inozemstvu, s "da" je odgovorilo 51,55 posto izašlih birača, odnosno prijedlog je dobio 1.519.856 glasova što predstavlja 18,89 posto ukupno upisanih birača, navodi OVB.

Na pitanje o zaustavljanju privatizacije bolnica pozitivno je odgovorilo 65 posto birača koji su se odazvali referendumu, odnosno prijedlog je dobio 1.921.237 glasova što predstavlja 23,88 posto upisanih birača.

Premijer Ferenc Gyurcsany, koji je vodio kampanju za dvostruko "ne" rekao je da su birači izabrali "odgovorni patriotizam umjesto socijalne demagogije i populističkog nacionalizma".

Fidesz, najveća stranka parlamentarne oporbe je ocijenila da, iako poništen, referendum pokazuje da Mađari ne žele privatizirati zdravstvo, ali zagovaraju davanje mađarskog državljanstvo svojim sunarodnjacima u inozemtsvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙