FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 5. prosinca 2004.(Hina) - Pregled događaja do 9.30 sati:
ZAGREB, 5. prosinca 2004.(Hina) - Pregled događaja do 9.30 sati:

BUDIMPEŠTA

Mađari su u nedjelju krenuli na birališta gdje će se na referendumu izjasniti pristaju li etničkim Mađarima koji žive drugdje u svijetu dati mađarsko državljanstvo. Pristaše toga prijedloga kažu da će tako zarasti rane u zemlji koja je nakon Prvoga svjetskog rata izgubila dvije trećine teritorija. Kritičari kažu da bi glasovanje 'za' bilo skup korak unatrag za jednu modernu zemlju Europske unije. Mađari u nedjelju glasuju i o prekidu privatizacije bolnica. Referendum o državljanstvu prijeti pogoršanjem odnosa Mađarske sa susjedima, osobito s Rumunjskom, koja je već izrazila zabrinutost zbog mogućnsoti da Mađarska da državljanstvo nekim Rumunjima. Birališta se zatvaraju u 19 sati, a prvi će rezultati biti poznati oko 21 sat. Ankete pokazuju da će dvojno državljanstvo biti prihvaćeno tijesnom većinom glasova, a velika većina glasača opredijelit će se za zaustavljanje privatizacije bolnica.

STRASBOURG/FREIBURG

Snažan potres osjetio se u nedjelju rano ujutro na granici Njemačke, Francuske i Švicarske. Epicentar potresa jačine 5,4 po Richteru bio je u mjestu Waldkirch u blizini Freiburga u jugozapadnoj Njemačkoj i osjetio se 250 kilometara uokolo. Zemlja se zatresla u 2.52 sati. Zasad su zabilježena samo manja oštećenja na nekoliko kuća u blizini Freiburga, doznaje se od tamošnje policije. Prema francuskoj seizmološkoj službi magnituda potresa bila je 4,9 po Richteru. Francuske vlasti su potvrdile da je stotine uznemirenih, iz sna probuđenih građana nazivalo kako bi se raspitalo o potresu, ali zasad nema dojava o žrtvama ili materijalnoj šteti. U policijskim postajama u Baselu i Aargau u Švicarskoj također nemaju dojava o materijalnim štetama.

SRINAGAR

Separatisti u Kašmiru izveli su jednu od najvećih akcija zadnjih tjedana: aktivirali su minu i ubili jedanaestero ljudi, među njima devetoricu vojnika, objavila je u nedjelju policija. Džip u kojem su se vozili naletio je na minu u subotu navečer u Pulwami, južno od ljetne kašmirske prijestolnice Srinagara. Glasnogovornik kašmirske pobunjeničke skupine Hizbul Mujahideen nazvao je novinske redakcije u Srinagaru i preuzeo odgovornost za tu eksploziju. Osim devetorice vojnika, stradali su i vozač i još jedan civil. Svi su bili u akciji usmjerenoj protiv gerilaca koji se navodno kriju u obližnjem gorju. U subotu su gerilci upali u policijski logor u Soporeu na sjeveru Kašmira i izbila je pucnjava u kojoj su poginula petorica policajaca i dvojica pobunjenika.

ALMA ATA

U snažnoj eksploziji u nedjelju u kazahstanskom rudniku ugljena poginule su 23 osobe, rekao je glasnogovornik kazahstanske službe za izvanredna stanja. "Pronađena su tijela 23 rudara, a trojica ozlijeđenih odvedena su u bolnicu", rekao je glasnogovornik. U rudniku je radilo 87 rudara kad je odjeknula eksplozija u rudniku Šahtinskaja u Karagandi na sjeveru Kazahstana. "U rudniku trenutačno više nema ljudi. Evakuirali smo preživjele", rekao je glasnogovornik. O uzrocima nesreće nije bilo informacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙